Guvernul anunta sesizarea Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 pentru nereala intocmire a procesului-verbal de punere in functiune a barocamerei de la Unitatea de Arsi a Spitalului Floreasca si pentru plata contravalorii acesteia catre furnizorul SC Gemedica SRL si precizeaza ca verificarile Corpului de Control al Ministerului Sanatatii confirma ca Sectia de Arsi de la Floreasca nu este inca pe deplin functionala.

In urma informatiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenta Floreasca in ultimele 6 luni si la solicitarea Corpului de Control al Primului-Ministru, Corpul de control al Ministrului Sanatatii a efectuat, in perioada 26-29 aprilie, un control la nivelul acestei unitati medicale, conform News.ro

”Concluziile acestui control sunt ca Unitatea de ingrijire a arsilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenta (Floreasca) nu este inca functionala, in ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului si a inaugurarilor oficiale efectuate in ultimele luni”, se arata intr-un comunicat al Guvernului remis News.ro.

Conform sursei citate, cu ocazia vizitei efectuate in timpul controlului la Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, in prezenta managerului spitalului, comisia de control a constatat urmatoarele:

 • personalul medical angajat nu era prezent in totalitate in interiorul Unitatii de ingrijire a arsilor gravi, unii dintre acestia fiind angajati in activitatea altor sectii (chirurgie plastica, ATI);
 • nu este prevazuta o evacuare in caz de incendiu a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi; lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav in Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, precum si procedurile si protocoalele de tratament ale pacientului in interiorul Unitatii de ingrijire a arsilor gravi;
 • sala de operatie a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi este complet dotata si functionala;
 • barocamera nu este montata, nefiind functionala;
 • instalatia de aer conditionat a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi nu functioneaza corespunzator, neexistand o temperatura ambientala optima pentru tratarea unui pacient ars grav;
 • rezervele de un pat, in numar de 6 (sase), sunt dotate corespunzator unei bune functionari a unitatii, dar nu au fost folosite pana la data controlului pentru internarea si tratarea pacientilor arsi;
 • saloanele din afara Unitatii de ingrijire a arsilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de catre managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar in conditii legale si depozitarea lor in magazia unitatii sanitare.
 • ”Din verificarea efectuata de catre comisia de control privind functionarea aparaturii medicale, s-a constatat ca Barocamera nu este functionala si nici instalata, cu toate ca exista proces verbal de receptie a acesteia si proces verbal de punere in functiune si de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. In plus, barocamera a fost deja achitata, pe baza presupusei puneri in functiune”, se mai arata in comunicat.
 • Guvernul anunta ca, in urma controlului, au fost dispuse urmatoarele masuri:
 • informarea Curtii de Conturi a Romaniei, pentru deficientele consemnate in prezentul raport de control,
 • sesizarea ANAP pentru posibile nerespectari ale prevederilor legale referitoare la intocmirea documentatiei de atribuire a contractului de achizitie aparatura medicala pentru Unitatea de ingrijire a arsilor gravi si
 • sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti, pentru posibile fapte de natura penala, avand in vedere intocmirea nereala a procesului verbal de punere in functiune a Barocamerei si plata contravalorii acesteia catre furnizorul SC Gemedica SRL.

Toate echipamentele sectiei de arsi de la Floreasca au ramas fara garantie inainte de utilizare

Raportul Corpului de Control al ministrului Sanatatii facut la Spitalul Floreasca arata ca echipamentele pentru sectia de arsi au fost achizitionate cu un termen de garantie scurt, de numai 12 luni, termen ce s-a scurs inainte ca aparatura sa fie utilizata efectiv, cu exceptia celei din blocul operator, unde au fost facute 116 interventii chirurgicale in perioada noiembrie 2015-martie 2016.

Amenajarea spatiului unitatii de arsi a fost asigurata integral de catre Primaria Sectorului 1 care este proprietatea cladirii Spitalului Floreasca. In anul 2013, prin referat facut de seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva si aprobat de managerul spitalului, s-a solicitat achizitionarea echipamentelor necesare unitatii, investitiile care s-au alocat de la Ministerul Sanatatii fiind 8.868.000 lei.

Potrivit raportului, in aprilie 2013 s-a facut o estimare a achizitiei necesare cu o valoare minima de 26.130.380, 57 lei si valoarea maxima de 38.037.345,1 lei. Corpului de control precizeaza ca in dosarul de achizitie nu exista o jusitifcare privind fundamentarea acestor valori, pentru specificatiile tehnice nu exista documente din care sa reiasa o consultare a pietei, iar in documentatia de atribuire s-a precizat ca aceasta se va face intr-un singur lot, ceea ce poate ingradi accesul mai multor firme.

Sursa foto: imtmphoto / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri