Un proiect de modificare a Legii de functionare a Curtii de Conturi in urma caruia sotii, copiii minori sau cei majori pana la terminarea studiilor ai auditorilor publici externi din cadrul Curtii de Conturi vor primi pensie de urmas, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare, a fost depus de noua senatori PSD.

”Sotul supravietuitor, copiii minori, precum si cei majori pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, ai auditorilor publici externi din cadrul Curtii de Conturi beneficiaza de pensie de urmas in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul de pensii publice, calculata din pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul supravietuitorul la data decesului, actualizata, dupa caz”, se arata in proiectul de lege depus la Parlament, conform News.ro

Proiectul de lege este initiat de senatorul PSD, Liviu Pop, si este semnat de alti opt senatori social-democrati, printre care liderul de grup de la Senat, Mihai Fifor, sau Ecaterina Andronescu.

Initiatorii sustin in expunerea de motive ca in legea de functionare a Curtii de Conturi s-a omis nejustificat reglementarea la dreptul de pensia de urmas al sotului supravietuitor, al copiilor ai auditorilor publici externi.

”Un astfel de drept la pensia de urmas se impune a fi prevazut in Legea nr. 7 din 18 ianuarie 2016 pentru modificarea si completarea Legii 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi pe considerente de egalitate in fata legii a persoanelor apartinand unor categorii profesionale reglementate similar, dar si din ratiuni de echitate si previzibilitate a legii, precum si in aplicarea principiului ubi eadem ratio, ibi idem jus - acolo unde ratiunile sunt identice, legea trebuie sa fie aceeasi”, mai scriu initiatorii in expunerea de motive.

Consiliul legislativ a avizat favorabil proiectul si urmeaza sa fie dezbautut si votat in plenul Camerei Deputatilor, acesta fiind prima camera sesizata in acest caz.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri