Medicii le recomanda prudenta celor care merg in zonele frecventate de animale si cu multa vegetatie intrucat, in perioadele cu ploi si calduri extreme, exista riscul intepaturilor de capuse si de tantari, putatori ai unor boli grave.

Temperaturile ridicate si ploile favorizeaza aparitia si raspandirea insectelor responsabile cu transmiterea mai multor boli la om, in aceasta categorie fiind incluse, printre altele, capusele si tantarii. La nivel mondial, dupa tantari, capusele sunt insectele cel mai adesea responsabile pentru transmiterea bolilor la oameni, spun specialistii. Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes" din Bucuresti, dr. Simin Aysel Florescu, in medie, aproximativ 20-30 de pacienti ajung saptamanal la acesta unitate medicala dupa ce au fost intepati de capuse, scrie News.ro.

La Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals sunt, anunal, aproximativ 1500 de cazuri de persoane cu intepaturi de capuse. In cazul capuselor, desi nu toate muscaturile provoaca infectarea, acestea pot transmite la om boala Lyme, o afectiune grava care afecteaza intregul organism. Din cauza simptomelor care nu sunt specifice (manifestari pseudogripale, oboseala accentuata, dureri de cap si articulare, tulburari de somn), boala Lyme, denumita si borelioza, nu este usor de depistat si poate fi confundata cu alte afectiuni.

Acesta este motivul pentru care afectiunea este numita si „boala cu 1000 de fete”. Simptomul distinctiv este o pata de dimensiuni mari pe piele, in locul intepaturii de capusa, un eritem migrator pe baza caruia medicul poate da un prim diagnostic al bolii in primul stadiu al infectiei. Datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Institutul de Sanatate Publica Romania arata ca, in 2015, in Romania, au fost notificate 762 cazuri suspecte de boala Lyme, dintre care 320 au fost confirmate.

Si speciile locale de tantari pot raspandi, la randul lor, o serie de virusuri, cum ar fi West Nile, virus responsabil de declansarea meningoencefalitei acute. Netratata prompt si adecvat, aceasta poate provoca decesul. In 2015, au fost raportate 125 de suspiciuni de infectare cu virusul West Nile, dintre care 19 cazuri au fost confirmate si 13 au fost clasificate ca probabile, se mai arata in datele CNSCBT. Potrivit aceluiasi raport, un singur deces provocat de virusul West Nile a fost inregistrat in cursul anului trecut. In ceea ce priveste virusul Zika, acesta are ca vector de transmitere tantarul din specia Aedes Albopictus cunoscut si ca tantarul-tigru.

„Desi tantarul-tigru este prezent in Romania, fiind adaptat mediului urban, virusul Zika nu se regaseste in acest moment in tara noastra ca transmitere locala”, a declarat dr. Simin-Aysel Florescu. Spre deosebire de alte specii, tantarul-tigru inteapa destul de agresiv in timpul zilei, insa nu exista deosebiri medicale semnificative fata de speciile autohtone de tantari din punct de vedere al aspectului intepaturii.

Conform medicilor, in cazul in care depistam o capusa pe corp se recomanda scoaterea cat mai rapida a insectei cu ajutorul unei pense, fara a se astepta detasarea spontana. Daca nu poate scoate singur capusa, pacientul trebuie sa ajunga de urgenta la medicul de familie sau la camera de garda a unui spital pentru extragerea ei. Medicul infectionist este cel care stabileste profilaxia. In prima etapa diagnosticul este clinic, prin observarea eritemului migrator (pata de mari dimensiuni).

Testarea serologica se face numai dupa minim 4 saptamani de la muscatura capusei, din cauza ca anticorpii apar tardiv, boala Lyme fiind o afectiune care s-ar putea manifesta la aproximativ o luna dupa muscatura. Medicii spun ca, in cazul intepaturilor de tantari, nu exista efecte imediate vizibile. Intepaturile de tantar ca atare nu implica acordarea unui ajutor de urgenta, dar bolile care se pot declansa dupa cateva saptamani de incubatie, precum meningoencefalita cu virus West Nile, necesita spitalizare in clinicile de boli infectioase. Medicii nu pot realiza o profilaxie a bolilor virale posibil transmise prin tantari.

Sursa foto: Spotmatik Ltd/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri