4 Iulie 2016

Asociatia Procurorilor: Mecanismul de Cooperare si Verificare se aplica intr-un mod unicat in UE, ar trebui ridicat



Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) se aplica de noua ani in Romania, printr-un procedeu unicat in Uniunea Europeana si este momentul sa fie ridicat, sa se recunoasca justitia romaneasca la nivelul celorlalte justitii ale statelor member UE, a declarat la Ziua Justitiei, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima.

Presedintele Asociatiei Procurorilor a spus ca CSM mai are un obiectiv major - acela de a face demersurile pentru ridicarea MCV. "In zilele de sarbatoare nu se fac reprosuri, doresc doar sa amintesc ca distinsul nostru consiliu judiciar se afla in ultimul an de mandat, un mandat greu, presarat cu regretabile neimpliniri, dar si cu remarcabile succese. Pentru toate acestea doresc sa multumesc CSM si sa-i amintesc ca, inainte de incheierea mandatului, mai are un obiectiv major - acela de a se situa in fruntea tuturor fortelor democratice si de a face toate demersurile pentru ridicarea MCV”, a spus Sima, scrie News.ro.

El a amintit ca acest mecanism se aplica de noua ani si ar trebui sa fie ridicat, mai ales in contextul in care este unic in UE. “Acest mecanism se aplica in Romania printr-un procedeu unicat in Uniune European, se aplica de noua ani si consider ca este momentul sa fie ridicat, sa se recunoasca justitia romaneasca la nivelul celorlalte justitii ale statelor membre UE. Altfel nu ar fi drept si nu ar fi echitabil", a declarat Sima la Ziua Justitiei, eveniment organizat de CSM.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost introdus in 2007, ca o conditie a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE si se concentreaza in special pe reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si combaterea crimei organizate. Dupa ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE. Unii politicieni din Romania si Bulgaria spun ca a avut un impact pozitiv, in timp ce altii ii pun sub semnul intrebarii contributia la progres.

Sursa foto: Andrey_Popov/shutterstock.com



Citeste si