"Succesul proiectului Romania competitiva presupune trecerea testului perenitatii ciclurilor electorale, astfel incat sa poata fi conturat consensul politic necesar pentru implementarea reformelor economice si institutionale (…)”, se arata in documentul prezentat de Guvern.

Obiectivul central al documentului este reprezentat de crestere economica, iar principalele "motoare” sunt productivitatea (in agricultura sau in sectoarele creative), capital (investitiile straine si exporturile, fondurile europene, piata de capital) si alte "elemente care creeaza conditiile pentru dezvoltarea productiei autohtone”.

Efortul bugetar cumulat pe o perioada de cinci ani presupus de aplicarea tuturor masurilor prezentate a fost estimat la 16,9 miliarde euro. Potrivit Guvernului, o crestere "sanatoasa” a economiei Romaniei nu se mai poate face prin politici monetare, fiscale sau salariale care incurajeaza consumul, ci doar prin stimularea productiei oriunde in Romania.

Citeste si:

Totodata, niciun cetatean din Romania nu ar trebui sa fie la o distanta mai mare de doua ore de o autostrada. In Romania, sunt practicabili circa 700 kilometri de autostrada.

"Viziunea (documentului) este concretizata in 16 domenii, care la randul lor cuprind 41 de prioritati, respectiv 90 de masuri cu un orizont de realizare pana in 2020 care adreseaza provocarile curente pentru cei trei factori mentionati, precum scaderea natalitatii sau migratia (in cazul fortei de munca), sau reducerea substantiala a investitiilor straine post-criza (in cazul capitalului)”, potrivit sursei citate.

Din perspectiva Guvernului, aplicarea prevederilor cuprinse in acest program ar trebui sustinuta fara rezerve de catre factorii politici intrucat lipseste "factorul ideologic”, iar masurile prevazute sunt "populare”, in sensul ca toata lumea isi da seama ca sunt necesare.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock