“Problemele cu care se confrunta medicii, cu atat mai grave in cazul rezidentilor si medicilor tineri, necesita o rezolvare sistemica, la nivel national. Aceste probleme, care ii fac pe multi doctori sa plece in strainatate, nu pot fi rezolvate cu paleative, la nivelul autoritatilor locale, ori a managerilor de spital, informeaza News.ro.

Cazarea in locuinte sociale, de catre primarie, sau oferirea unor mese gratuite la cantina, de catre spital, sunt forme de asistenta sociala pentru persoane defavorizate, nu solutii pentru a pastra in tara profesionisti cautati pe piata muncii din statele dezvoltate", spune conducerea Colegiului Medicilor Bucuresti.

CMB subliniaza ca medicii nu vor ajutoare, ci recunoasterea rolului pe care il au in societate si respectarea statutului pe care il are aceasta profesie in lumea civilizata.

"Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti, organizatie care apara demnitatea si promoveaza drepturile medicilor din Bucuresti, respinge orice asociere intre profesia medicala si nevoia de asistenta social”, arata conducerea CMB.

Organizatia profesionala mai spune ca industria, domeniul bancar sau comertul ofera tinerilor salarii decente, care le permit achizitionarea unei locuinte dupa trei-cinci ani de studio si se intreaba cum ar putea sa fie o solutie pentru tinerii medici locuinta social, oferita temporar de primarie, dupa 9-12 ani de studiu.

“Sa trimitem rezidentii la cantina, cu sufertasul, pentru a putea sa-si sustina familia?.Experienta ne arata ca astfel de planuri sunt sortite esecului. In anii 90, pentru a atrage medicii la sate, le-a fost oferita «cazare» gratuita pe durata contractului. Cu un credit al Bancii Mondiale s-au construit sau renovat locuinte in curtea dispensarelor rurale, care au ramas goale, in ciuda acestui efort. Tinerii care studiaza medicina au afirmat limpede ce doresc pentru a ramane sa profeseze in Romania: un venit decent, care sa le permita intretinerea familiei, inca de la intrarea in rezidentiat", mai spune conducerea CMB.

Citeste si:

Motivele migratiei medicale sunt nivelul scazut de salarizare, conditiile materiale din unitatile medicale, orele suplimentare de munca, nevoia de recunoastere si afirmare profesionala, potrivit unui sondaj realizat de Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti in randul tinerilor care studiaza medicina, la nivel de facultate si rezidentiat.

CMB propune Colegiului Medicilor din Romania consultari pe temele majore care intereseaza profesia medicala.

“Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti a initiat un proces de comunicare online cu membrii sai, pentru a afla rapid pozitia corpului medical si a putea o sustine in fata autoritatilor”, a precizat sursa citata.

Aproape 4.000 de medici si peste 3.500 de asistenti au primit in 2015 certificate care atesta ca au facut studii de specialitate intr-un stat membru al Uniunii Europene si care le da dreptul sa lucreze in spitale din zona respective. De asemenea, in primele trei luni din 2016 au fost eliberate 890 de certificate pentru medici, farmacisti, dentisti si asistenti.

Din 2007 si pana in 2015, peste 14.000 de doctori romani erau in evidentele organizatiilor profesionale din statele Uniunii Europene in care lucreaza.
Potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania, anual intra in sistem 3.000 de medici si ies aproximativ 3.500, prin migratie, pensionare si deces.

Sursa foto: Brian A Jackson/Shutterstock.com