"Istoria recenta ne-a demonstrat inca o data tragediile pe care le genereaza lipsa cooperarii constante intre institutiile statului. Condamn cu fermitate cazul revoltator de sclavagism de la Berevoesti. Sper ca masurile luate sa tramsmita un mesaj clar ca astfel de situatii sunt inacceptabile, si nu vor ramane nepedepsite", a spus Iohannis, citat de News.ro.

Un numar de 38 de suspecti din comuna argeseana Berevoesti, pusi sub urmarire penala in dosarul de trafic de persoane, fiind acuzati ca tineau ca sclavi oameni pe care ii puneau la munca fortata, au fost retinuti de catre procurorii DIICOT Pitesti in noaptea de miercuri spre joi, anchetatorii urmand sa ceara arestarea preventiva a acestora.

Anchetatorii sustin ca suspectii aveau mai multe metode prin care isi fortau victimele sa presteze muncile respective, acestea constand in amenintari repetate si regulate si lovituri aplicate cu palmele, pumnii, picioarele, biciul si diverse obiecte contondente, persoanele vatamate fiind aduse in stare de aservire si lipsire de libertate in conditiile in care acestea erau supravegheate permanent de catre membrii grupurilor.

De cele mai multe ori victimele nu primeau mancare iar cand primeau li se ofereau resturi de mancare, erau legate (cu lanturi sau chingi) sau incuiate pe timpul noptii pentru ca acestea sa nu poata fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbracate complet si udate alternativ cu apa rece si calda; erau legate de maini si picioare si puse sa manance de pe jos, erau puse sa se bata intre ele pentru amuzamentul suspectilor, li se arunca mancarea pe jos, etc). Exista suspiciunea ca unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual”, mai arata DIICOT.

”In unele cazuri victimele erau rapite din locuri publice (de langa biserici, gari si autogari) sau chiar din propriile locuinte si ulterior transportate de catre membrii grupurilor infractionale la domiciliile lor, unde acestia prin constrangere fortau victimele sa efectueze zilnic diverse munci si activitati atat in gospodariile suspectilor cat si in proximitatea localitatii, respectiv: sa mature in curte, sa spele rufe, sa ingrijeasca animale domestice, sa taie ilegal arbori din padurile din apropierea localitatii si sa transporte masa lemnoasa cu ajutorul cailor inapoi in gospodarii unde lemnele erau incarcate in autoutilitarele suspectilor care se deplasau cu acestea in zona de sud a Romaniei (in principal in judetele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitatile de lemne sustrase”, precizeaza comunicatul DIICOT.