Ministrul Muncii Dragos Pislaru sustine ca, la unele institutii de ocrotirea copiilor din sud-estul tarii, exista suspiciuni ca s-ar fi facut trafic de copii si ca ar exista o retea de prostitutie-proxenetism care ar opera in aceste centre, fiind deschisa o ancheta in baza acestor informatii, scrie News.ro.

”Din pacate am inca niste cazuri in zona de sud-est a tarii un de exista suspiciuni de trafic cu persoane si prostitutie legat de institutiile care gazduiesc copiii in numele statului, in acea parte. Informatiile exista. E vorba despre institutii ale statului in care exista suspiciunea ca a fost trafic de copii”, a dezvaluit ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Dragos Pislaru, invitat la Digi 24.

Cu privire acest caz al copiilor supusi traficului de persoane in scopul prostitutiei, Pislaru spue ca au fost deschise anchete in baza informatiilor venite de la „institutiile de profil”. Pislaru a facut declaratiile in contextul anchetei legate oamenii folositi drept sclavi, tinuti in lanturi, de la Berevoiesti aratand ca nu sunt cazuri singulare, diferind doar forma de abuz.

„La tipul acesta de abuz nu stiu daca nu sunt si altele. Dar, in general, tipul acesta de structura, in care se pot vedea niste situatii de captura a unor oameni intr-un sistem local inchistat eu cred ca exista si in alte zone”, a mai spus Pislaru.

Cazul de la Berevoiesti a avut ecouri in presa din intreaga lume. Procurorii DIICOT Pitesti, impreuna cu politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Pitesti si Craiova, au facut, miercuri, 40 de perchezitii in comuna Berevoesti, satul Gamacesti, din judetul Arges, pentru destructurarea mai multor grupuri infractionale organizate specializate in infractiunde trafic de persoane si trafic de minori.

Citeste si:
Predoiu, despre Tandarei: Au fost probe, dar judecatorii le-au ignorat
Catalin Predoiu, despre cazul...

Persoanele vizate in acest caz sunt suspectate ca, incepand cu anul 2008 si pana in prezent, au constituit mai multe grupuri infractionale organizate, structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore si majore prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vulnerabilitate in care se aflau acestea le-au exploatat supunandu-le la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat.

Printre victime se numara copii, dar si persoane cu dizabilitati fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare care au fost fortate sa munceasca sau sa practice cersetoria, ”prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate”, arata DIICOT.

Victimele erau tinute intr-o continua stare de teroare. Exploatatorii le bateau, le amenintau, le tineau fara hrana si le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, intre care doi copii, exploatate de catre membrii gruparilor din Berevoesti, judetul Arges, au fost gasite de politisti legate cu lanturi. De asemenea, in urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumatate de kilogram de aur, masini si drujbe.

Citeste si:
Suspiciuni de TBC la o cresa din Capitala
Suspiciuni de TBC la o cresa...

Potrivit unor surse judiciare, suspectii din acest dosar, rude intre ei, isi recrutau victimele in diverse moduri. In unele situatii, ei le promiteau unor barbati ca ii angajeaza ca zilieri sau ca soferi platiti cu 100 sau 200 de lei, plus masa si cazare pentru fiecare cursa. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul si permisul de conducere, si erau obligate sa faca diverse munci, dar si sa cerseasca in beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificati barbati pusi sa spele vase, rufe, sa ingrijeasca animale, sa faca gradinarit sau sa curete fecalele din spatele casei, spatiu folosit in loc de toaleta.

In alte situatii, suspectii rapeau victimele de pe strada. Astfel, a fost identificat un barbat care in 4 iulie 2015 a fost rapit de pe strada de doua persoane de etnie roma. Fapta s-a produs, conform anchetatorilor, in miezul zilei, la ora 15.45, cand victima, care se afla in apropierea bisericii ”Sfantul Ioan” din Pitesti, a fost luata pe sus si bagata cu forta intr-o autoutilitara, fiind dusa al munca fortata.

Acesta nu este singurul caz de rapire. O alta victima, un adolescent in varsta de 16 ani, a fost de asemenea rapita si obligata sa munceasca. Victimele erau tinute intr-o continua stare de teroare. Exploatatorii le bateau, le amenintau, le tineau fara hrana si le supuneau unor tratamente umilitoare.

Conform surselor citate, a fost identificata o victima care ”era legata cu lantul, nu era lasata sa se spele, era pusa sa doarma in ieslea cailor, nu avea voie sa paraseasca gospodaria sau sa comunice cu alte persoane”. Intr-un alt caz, una dintre persoanele tinute in sclavie era batuta, amenintata si intepata cu cutitul in picioare. Au fost de asemenea cazuri de victime umilite spre amuzamentul celor din familiile care le exploatau.

Citeste si:
DIICOT, statistica tragica: 1000 de dosare cu trafic de persoane
DIICOT, statistica tragica:...

”Metodele prin care victima era fortata sa presteze muncile respective constau in amenintari repetate si regulate si lovituri aplicate victimei in mod repetat si regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul si diverse obiecte contondente, persoana vatamata fiind adusa in stare de aservire si lipsire de libertate in conditiile in care aceasta era supravegheata permanent de membrii familiei, nu primea mancare in fiecare zi, ii era interzis sa paraseasca gospodaria neinsotita, era legata pe timpul noptii si i se aplicau tratamente umilitoare (era pus sa danseze, i s-au ras sprancenele, era pusa sa stea dezbracata spre amuzamentul familiei Badala)”, au precizat sursele judiciare.

Un alt barbat exploatat era batut cu pumnii, cu picioarele, cu furca si toporul si primea doar o paine pe zi. Printre tratamentele umilitoare aplicate de exploatatori, sursele citate arata ca un barbat ”era pus sa stea afara, dezbracat complet, in timpul iernii si udat cu apa rece spre amuzamentul familiei Feraru”. Au fost identificate si situatii in care persoanele exploatate erau transmise de la o familie la alta, fie temporar pentru diverse munci, cum a fost cazul unui barbat care era trimis la rudele exploatatorilor ca sa spele covoare, fie definitiv.

Spre exemplu, anchetatorii au identificat un barbat recrutat in anul 2011, caruia i s-a spus ca va lucra ca sofer pe o autoutilitara de transport de lemne si ca va fi platit cu suma de 200 de lei plus cazare si masa pentru fiecare cursa pe care o va face. In realitate, timp de doi ani, barbatul a fost folosit la munci in gospodaria celui care l-a recrutat, dar si ca sofer, noaptea fiind nevoit sa doarma intr-o camera neincalzita. Dupa doi ani, in 2013, cel care l-a recrutat l-a dat pe barbat altei familii care a continuat sa il exploateze in acelasi mod, iar in 2015 a fost dat altor persoane care l-au pus sa conduca masina, sa cerseasca in beneficiul lor, sa spele vase, rufe, sa mature, sa incarce, sa descarce si sa sparga lemne.

”Victima a fost supravegheata permanent, alimentatia zilnica era una precara sau lipsea cu desavarsire desi era fortata sa munceasca zilnic si nu a fost remunerata pentru munca prestata”, spun sursele judiciare. La un moment dat, unul dintre cei care il exploatau a aflat ca victima are de achitat o pensie alimentara si ca este cercetata intr-un dosar penal pentru abandon de familie si i-a imprumutat victimei 1.000 de lei, suma necesara pentru achitarea pensiei de intretinere, dupa care, sub pretextul stingerii datoriei, a supus victima in continuare la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat, mai sustin sursele citate. O alta metoda folosita de suspecti era aceea de a imputa diverse daune de la cei pe care ii angajau, obligandu-i la munca in schimbul pretinselor pagube.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Cate pensii de peste 10.000 de lei sunt in Romania?
Setari Cookie-uri