28 Iulie 2016

Romania, penultima in Europa la durata conectarii la reteaua electrica. Ministerul Energiei vrea sa scurteze perioada



Victor Grigorescu, ministrul Energiei a anuntat, pe contul sau de Facebook, un plan de scurtare a perioadei de care are nevoie o locuinta pentru a se conecta la reteaua electrica. Practic, un roman are nevoie de peste jumatate de an pentru primirea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare. Romania se afla pe penultimul loc in Europa din acest punct de vedere, fiind devansata doar de Ungaria.

„Conform Bancii Mondiale, perioada de conectare la reteaua de electricitate in Romania este de 182 de zile. Suntem pe penultimul loc in Europa si acest fapt produce frustrarea cetateanului si alunga potentialii investitori”, potrivit unei postari pe Facebook a lui Grigorescu.

Drept urmare, Grigorescu a adaugat ca, impreuna cu companiile de distributie a energiei eletrice, respectiv Enel (Italia), Electrica, E.ON (Germania) si CEZ (Cehia), a fost inceput un proiect „ambitios” de scurtare a acesti perioade. Totusi, Grigorescu nu precizeaza cu cat de mult ar putea fi redusa aceasta perioada.

„Ne vom axa in primul rand pe procedurile birocratice”, a adaugat Grigorescu.

In luna aprilie, Grigorescu afirma, intr-un interviu acordat Agerpres, ca este nevoie de 60 de zile calendaristice pentru a obtine permise, autorizatii de constructie, 10 zile calendaristice pentru a transmite documentatii si 40 de zile pentru a incheia diverse contracte.

Tara Durata de racordare la reteaua electrica (zile)
Ungaria 252
Romania 182
Cipru 137
Polonia 133
Bulgaria 130
Italia 124
Slovacia, Malta 121
Olanda 110
Spania, Letonia 107
Lituania 95

Potrivit celor mai recente date disponibile, sfert de milion de locuitori ai Romaniei, adica 1,3% din totalul cetatenilor inregistrati, nu au inca acces la electricitate. Estimari mai vechi ale autoritatilor indicau un cost de 11.000 de lei/gospodarie pentru racordarea la reteaua de electricitate, proces care ar fi trebuit sa se incheie in anul 2016. In total, la nivelul tarii, valoarea investitiei in acest proiect ar fi de peste 1 miliard de lei (227,2 milioane de euro).



Citeste si