In Republica Dominicana, in perioada 6 - 13 iulie, apoi a mers in SUA, iar in 21 iulie a revenit in tara, a anuntat, joi, Ministerul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii a primit miercuri confirmarea existentei celui de-al treilea caz de infectare cu virus Zika in Romania.

Barbatul infectat a calatorit in Republica Dominicana, zona activa de transmitere a virusului Zika, in perioada 6 - 13 iulie, apoi a fost intr-un sejur in SUA, in perioada 13 - 20 iulie. Acesta a revenit in Romania in 21 iulie, iar o zi mai tarziu a mers la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca cu simptome de febra si eruptie tegumentara generalizata. In 25 iulie, probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiza la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezenta virusului Zika.

“Barbatul este in afara oricarui pericol si respecta recomandarile facute de medici si de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj”, a precizat Ministerul Sanatatii.

Citeste si:

O campanie de tratamente anti-tantari a avut loc in Cluj-Napoca saptamana trecuta. Ministerul Sanatatii apreciaza in continuare riscul de transmitere a virusului in Romania la un nivel minim. La alte doua persoane a fost confirmata anterior infectia cu virusul Zika. Astfel, in 19 iulie, infectarea cu virusul Zika a fost confirmat la un baiat de 10 ani care locuieste cu familia in Guyana Franceza de aproape doi ani si a venit in vizita la rude, iar in 12 iulie a fost anuntat primul caz de infectie cu Zika in Romania, la o femeie in varsta de 27 de ani, care a calatorit in Martinica.

Virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual. Acesta nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Persoanele care vin din tari cu risc de infectie si prezinta eruptii, febra, dureri musculare, dureri de cap si conjunctivita trebuie sa se prezinte imediat la medic.

Sursa foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock