Pentru luna mai, statisticile provizorii au indicat o crestere cu 8.585 a numarului somerilor comparativ cu luna precedenta, la 581.178, iar rata somajului a fost de 6,6%, calculata dupa metodologia Biroului International al Muncii (BIM), scrie Mediafax.

Analistii au pus evolutia din luna mai pe seama cresterii salariului minim cu 19% de la 1 mai, de la 1.050 lei pana la 1.250 lei, care i-a facut pe multi patroni sa faca disponibilizari.

In iunie, somajul a revenit, insa, la un nivel minim din primavara lui 2009. De obicei, pe perioada verii exista cerere mai mare de forta de munca in domenii precum turismul sau agricultura.

Fata de iunie 2015, numarul de someri a scazut in a sasea luna din 2016 cu circa 49.636.

Somajul este mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 7,3% in luna iunie, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 5,3%, mai arata datele oficiale.

Citeste si:

Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca.

Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul lunii mai, 410.509 someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,6%.

Insa conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare.

Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.

Sursa foto: wavebreakmedia, Shutterstock