Ordonanta de Urgenta privind salarizarea din sectorul public aduce majorari salariale pentru 163.000 de angajati din sistemul sanitar, potrivit Ministerului Sanatatii.

Un medic primar cu gradatia 5 va avea o crestere de 914 lei, un medic specialist cu aceeasi gradatie va primi 557 de lei in plus la salariu, in timp ce un medic rezident anul VI-VII va avea o crestere salariala de 746 de lei. Si medicul rezident anul III va avea, din 1 august, salariul mare cu 294 de lei, iar medicul rezident anul I va primi in plus 312 lei.

Pentru medicii rezidenti, din 1 august se majoreaza si plafonul de la care se acorda bursa de rezident, pana la 4.749 de lei, mentinandu-se valoarea lunara a bursei de 670 de lei.

Personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar va avea salarii de baza pe functii, grade, trepte profesionale si gradatii diferentiate pe unitati clinice, unitati neclinice, servicii de ambulanta si structuri de primiri urgente, anatomie patologica si medicina legala, scopul fiind stimularea ocuparii posturilor in spitalele unde se constata deficit de personal, printre care sectiile sau compartimentele cu paturi de anestezie si terapie intensiva si cele de transport neonatal. Personalul din aceste unitati va fi inclus in capitolul serviciilor de ambulanta si compartimentelor de primiri urgente si vor primi salarii de baza mai mari.

Garzile efectuate in afara orelor de program de catre personalul medical cu pregatire superioara au fost si ele reglementate.

Citeste si:

Astfel, medicii care fac garzi suplimentare vor primi sporuri intre 25 si 75% pentru garzile din timpul saptamanii si intre 50 si 100% pentru weekend. Totodata, timpul din garzile suplimentare va conta ca vechime in munca si ca vechime in specialitate, lucru care nu era clarificat pana acum. De la 1 august va exista un contract individual de munca incheiat cu cadrele medicale in care se stabilesc orele suplimentare de garda.

Noutatile din Contractul Cadru 2016-2017

Noul Contract Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 -2017 intra in vigoare la 1 august, dupa mai multe amanari, initial fiind vorba despre 1 aprilie, termen amanat apoi pentru 1 iulie, apoi cu inca o luna. Contractul Cadru aduce si noutati care vor asigura functionarea coerenta a sistemului sanitar, dupa cum anuntau autoritatile din domeniu, in luna iunie.

 • toti furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa informeze asiguratii despre consecintele nerespectarii indicatiilor
 • se clarifica obligatia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice in vigoare.
 • se reglementeaza acordarea gratuita a avizelor epidemiologice pentru reintrarea in colectivitate si a adeverintelor medicale pentru prescolari si elevi.
 • a fi scos serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, avand in vedere ca abilitatile necesare pentru acesta intra in sfera de competenta a medicului pneumolog.
 • pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate, se introduc noi proceduri diagnostic, cum ar fi electromiograma si evaluarea cantitativa a raspunsului galvanic al pielii, precum si tratamentul fracturii amielice fara deplasare a coloanei vertebrale.
 • in Medicina dentara, noul Contract cadru prevede ca minorilor li se vor putea acorda consultatii decontate de CNAS o data la sase luni, fata de o data la 12 luni in prezent.
 • se introduce un nou serviciu decontat, obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al cangrenei si se redefinesc alte servicii.
 • in cazul asistentei medicale ambulatorii paraclinice, din 1 august se introduce printre serviciile decontate efectuarea de RMN de sani cu sau fara substanta de contrast si se renunta la decontarea examenului fungic de urina, considerat de specialisti ca irelevant pentru patologia pacientului.
 • se revizuiesc reglementarile referitoare la situatiile in care casa de asigurari de sanatate sesizeaza neconcordante intre investigatiile medicale efectuate si cantitatea de reactivi achizitionati de laboratoarele de analize medicale.
 • in asistenta medicala spitaliceasca, se introduce din 1 august conditia ca, in cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au si spitalizare continua, sa se asigure obligatoriu prezenta unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum sapte ore pe zi.
 • decontarea serviciilor efectuate in sectiile spitalicesti de paliatie se va efectua similar cu cea a serviciilor acordate in sectiile sau spitalele de bolnavi cronici.

Noul Contract Cadru aduce modificari si in cazul farmaciilor, fiind revizuite reglementarile referitoare la situatiile in care casa de asigurari de sanatate sesizeaza neconcordante intre cantitatea de medicamente sau materiale sanitare eliberata si cea achizitionata.

Tootdata, asiguratilor li se vor putea acorda doua noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulara de gamba cu manson de silicon, precum si proteza de deget functionala simpla, in cazul copiilor cu malformatii congenitale in varsta de peste trei ani.

In situatia in care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preturile de vanzare cu amanuntul si sumele de inchiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurari de sanatate va putea denunta unilateral contractul respectiv.

Tot din 1 august se introduce raportarea on-line in timp real. Perioada de raportare in platforma informatica a serviciilor medicale acordate a fost extinsa de la 72 de ore la trei zile lucratoare dupa data acordarii serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucratoare sau sarbatorile legale.

De asemenea, au fost simplificate demersurile de obtinere a unor dispozitive medicale, cum ar fi aparatele de oxigenoterapie, a fost introdusa posibilitatea acordarii de servicii conexe actului medical de catre fiziokinetoterapeuti si profesorii de cultura fizica medicala.

Sursa foto: Brian A Jackson/Shutterstock.com