Ce poveri fiscale au de carat salariatii din UE. Romanii, pe locul opt in topul european

Romania se afla printre statele europene care taxeaza cel mai agresiv munca salariatilor, concurand la acest capitol cu economiile bogate, chiar daca angajatii romani au printer cele mai mici salarii din UE. Salariul complet mediu anual al unui roman (cu toate contributiile) este cu 1.248 de euro mai mare decat al unui bulgar, insa castigul net – ramas dupa plata taxelor - se subtiaza dramatic, ramanand doar 50 euro in plus, conform Adevarul Financiar.

In studiul „Povara impozitarii pentru angajatul mediu” al societatii de consultanta fiscala Institut Economique Molinari sunt monitorizate salariile din toate tarile UE.

Doar sapte tari bogate ne surclaseaza

Autorii studiului arata ca Romania are a opta cea mai mare rata de taxare efectiva a salariatilor din UE, dupa Franta, Belgia, Austria, Ungaria, Germania, Grecia si Italia, desi are al doilea cel mai mic salariu mediu (dupa Bulgaria).

Dar angajatii bulgari se bucura de o suma mai mare din munca lor decat romanii, pentru ca statul vecin impune o povara a taxarii cu 10 puncte procentuale sub cea din Romania.

In vreme ce salariul complet annual – cu toate taxele platite de angajat si de angajator – din Romania (7.157 de euro) este cu 1.248 de euro mai mare decat in Bulgaria, salariul in mana pe care il primeste angajatul roman (3.758 euro) este cu doar 50 de euro peste al unui bulgar.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri