Daca ar publica astazi Versetele satanice, carte care i-a adus condamnarea la moarte din partea ayatolahului Ruhollah Khomeini, Salman Rushdie este sceptic ca ar mai primi sustinere in Occident, ai carui lideri politici sunt indulgenti cu terorismul islamic, pe care se feresc chiar sa il numeasca astfel, asa cum face si presedintele american Barack Obama. Or cum putem, atunci, sa luptam cu un cancer pe care nu il recunoastem in trupul nostru?, se intreaba scriitorul britanic.

Cu prilejul traducerii in limba franceza a romanului ”Doi ani, opt luni si douazeci si opt de nopti” (in limba romana, tradus la Editura Polirom), scriitorul Salman Rushdie (foto) a comentat, intr-un interviu acordat Le Point si preluat de Le Figaro, criza politica si religioasa care se prefigureaza in Occident, potrivit News.ro. Din 1989, Salman Rushdie traieste sub amenintarea unui atentat. 27 de ani de ura si violenta, care nu l-au facut, totusi, sa si fi pierdut umorul si bucuria.

Indragostit de celebrele povestiri populare de origine persana si indiana, Salman Rushdie se foloseste de acest imaginar pentru a critica realitatea contemporana, amenintata de terorism, fundamentalism religios, reincalzirea globala si pierderea reperelor. Totusi, scriitorul se descrie ca fiind apolitic. ”Nu sunt posesorul niciunei inteligente sau intelepciuni speciale pentru a analiza aceste lucruri. Nisa? Ce vreti sa va spun, daca nu, ca toata lumea, ca este infricosator. Este scopul teroristilor, sa ne impiedice sa gandim. Dar trebuie sa incercam”, a spus scriitorul.

Democratii prea indulgente?

Dupa atentatele care au lovit si redactia Charlie Hebdo, guvernul francez nu a rectionat bine, afirma Salman Rushdie. ”In loc de a raspunde atacurilor contra libertatii de exprimare, au aparut voci care au criticat blasfemia si care au propus un compromis cu terorismul. Nu exista blasfemie intr-o democratie”.

Pentru Salman Rushdie, liderii democratiilor accepta, putin cate putin, compromisul. Scriitorul crede ca daca ar publica ”Versetele satanice” astazi, nu ar mai beneficia de sustinerea pe care a avut-o in epoca. In acest roman publicat an 1988, Rushdie a avut atitudini considerate ofensatoare la adresa profetului Mahomed. ”Astazi, m-ar acuza de islamofobie si de rasism. Mi-ar imputa atacuri contra unei minoritati culturale”, spune scriitorul, care adauga ca apara libertatea de a gandi si de a afirma ca religia este un lucru stupid.

Infiltrarea religiei in politic

”Politica si religia erau separate. Acum, in universitati, religia este peste tot. Sexul, nicaieri”, spune Rushdie, pentru care America este o tara mai religioasa decat Franta. Este suspect, adauga scriitorul, sa nu ai o religie, in Statele Unite. Peste tot in lume, religia se gaseste infiltrata in politica. Lucrurile sunt evidente pentru Salman Rushdie. Islamistii vor puterea politica. Ei cred ca societatea perfecta este cea a secolului al VII-lea si ca revolutia khomeynista, la fel cum e si comunismul, se prezinta ca o revolutie contra Istoriei. ”In fata realitatii, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: jurnalistii de la Charlie Hebdo au fost ucisi in numele lui Allah si pentru a-l razbuna pe Profet”, spune Salman Rushdie.

In opinia lui Rushdie, guvernele occidentale se feresc sa vorbeasca despre ”terorism islamic”. Ele prefera termini ca ”dezechilibru”, ”extremism radical”: ”Voi, francezii, utilizati eticheta Daesh, ceea ce neutralizeaza lucrurile, in vreme ce peste tot in lume vorbim despre Isis, Statul Islamic al Irakului si Siriei, pentru a se face auzit cuvantul Islam”. Salman Rushdie nu intelege incapatanarea lui Barack Obama de a nu pronunta cuvantul ”Islam”, atunci cand reactioneaza la atentate comise in numele acestuia. Scriitorul interpreteaza aceasta atitudine ca pe o prudenta de final de mandat.

Pentru Salman Rushdie, Daesh reprezinta o forma a Islamului, pe care cei mai multi dintre musulmani o resping, dar care exista si se dezvolta. Or, se intreaba scriitorul britanic, cum sa combati un cancer daca nu recunosti ca il porti in corp?

Salman Rushdie, nascut in 19 iunie 1947, este cunoscut mai ales pentru ”Versetele satanice”, o carte considerata o veritabila insulta la adresa religiei islamice si care i-a adus condamnarea la moarte din partea ayatolahului Ruhollah Khomeini. Stilul sau narativ, un amestec de mit si fantezie cu realitate, a fost inclus in curentul literar cunoscut sub denumirea de”realism magic”.

Rushdie este, de asemenea, autor al mai multor romane si volume de eseuri care privesc lumea contemporana cu luciditate si uneori cu sarcasm. In luna februarie a acestui an, mai multe companii de presa din Iran au adaugat suma de 600.000 de dolari la prima de 3,3 milioane de dolari oferita deja de acest stat pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, dupa 27 de ani de la emiterea celebrei fatwa (decret emis de un lider religios musulman).

Agentia de presa Fars a publicat o lista cu 40 de companii de presa din Iran care au decis sa faca donatii in acest scop. Astfel, prima promisa pentru asasinarea celebrului scriitor britanic de origine indiana a crescut cu 600.000 de dolari si a ajuns la 3,9 milioane de dolari. Agentia Fars a contribuit la randul ei cu 30.000 de dolari.

Pe 14 februarie 1989, ayatolahul Khomeini, pe atunci liderul Revolutiei iraniene, e emis o fatwa prin care ii indemna pe toti musulmanii din lume sa il asasineze pe Salman Rushdie, pentru a pedepsi astfel publicarea romanului sau ”Versetele satanice”, considerat o insulta la adresa islamului.

De atunci, Salman Rushdie a trait sub protectia politiei britanice, insa autoritatile iraniene au anuntat ca acea fatwa nu poate fi anulata. In 2005, urmand indemnul lui Ali Khamenei, succesorul lui Khomeini, trei membri ai clerului iranian i-au indemnat din nou pe musulmanii din lumea intreaga sa il ucida pe Salman Rushdie.

Citeste si:

    Sursa foto: Agerpres

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri