Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, la conferinta ”2035 - Prima generatie fara tutun a Romaniei”, organizata la Palatul Cotroceni, ca face un apel catre deputati sa modifice prevederile Legii antifumat asa cum au fost adoptate in Senat, la propunerea comisiei de sanatate, si potrivit carora se permite din nou fumatul in spatiile publice inchise.

Ministrul Sanatatii a aratat ca, pe langa masurile restrictive pe care societatea romaneasca trebuie sa le ia in privinta fumatului, trebuie sa aduca si sprijin, sa faca ceva concret. Vlad Voiculescu a tinut sa tramsmita un mesaj, in acest context, parlamentarilor din Camera Deputatilor: ”Ma simt obligat, in calitate de ministru al Sanatatii, sa fac un apel catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala in problema schimbarii prevederilor legii care interzice fumatul in spatii publice, conform News.ro.

Comisia de sanatate din Senat, repet, Comisia de sanatate din Senat a propus amendamente care permit in realitate sa se fumeze in orice spatiu inchis, singura conditie este ca respectivul spatiu sa fie inscriptionat, nu dedicat. Special trebuie sa fie doar inscriptionat cu destinatia pentru fumat. Acesta este un atentat la sanatatea tuturor cetatenilor, indiferent ca sunt angajati sau angajatori, clienti sau personal de deservire, copii sau adulti”.

El a adaugat ca are incredere in camera decizionala ca va corecta aceasta greseala din legea privind preventia fumatului in spatiile publice.
”Relaxarea acestei legi nu are cum sa produca efecte pozitive sin perspectiva sanatatii publice. Legea se bucura de sustinerea majoritatii populatiei din Romania, experienta tarilor europene, unde aceasta masura a fost introdusa arata ca efectele economice nu sunt deloc insurmontabile si ca efectele asupra sanatatii publice sunt incomparabil mai mari”, a aratat el.

Vlad Voiculescu a mentionat ca nu este nicidecum adevarat ca am avea cea mai dura legislatie antifumat, dar ”este adevarat ca avem mare nevoie de acest cumul de masuri, de restrictii firesti si de sprijin din partea statului si din partea societatii”.

”Avem o responsabilitate, in special fata de tinerii si copiii Romaniei si trebuie sa ne-o asumam, altfel eu unul nu inteleg care este menirea noastra in functii de decizie”, a concluzionat ministrul Sanatatii.

Fumatul va fi permis in spatiile inchise special amenajate, spatiul public inchis fiind redefinit ca "spatiu incadrat de jur imprejur de pereti", potrivit unui proiect de lege adoptat in iunie de Senat, care modifica prevederile Legii antifumat. De asemenea, fumatul va fi permis si in spitalele de psihiatrie, dupa ce managerii mai multor unitati au reclamat ca pacientii devin agresivi atunci cand nu pot fuma.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Control pe Insula Belina. Construcții ilegale: foișor, ponton, unități de cazare
Setari Cookie-uri