Presedintele a mai declarat ca, desi s-a opus cotelor de migranti, dupa ce s-a luat decizia, Romania s-a conformat si a primit migranti, insa au fost foarte putini care au vrut sa vina in tara noastra. Presedintele a precizat ca, inca de la inceputul crizei migrantilor, Romania a spus foarte clar, si a fost consecventa, ca Romania nu este si nu doreste sa fie parte a problemei, ci parte a solutiei, scrie News.ro.

”Asadar, chiar daca la inceput am votat impotriva cotelor obligatorii, pentru ca nu am considerat ca este o solutie, o data ce s-a votat, noi ne-am conformat, am primit migranti, atatia cati au vrut sa vina in Romania si trebuie sa spun ca nu sunt multi. Sunt foarte putini cei care au dorit sa fie luati din Grecia sau din Italia si sa fie adusi in Romania, dar am facut acest lucru si este doar o mica parte din contributia Romaniei pentru a solutiona criza migratiei”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mentionat ca un rol important il are agentia Frontex, la care Romania este contributorul numarul doi: ”Numarul unu este Germania, Romania este contributorul numarul doi, contribuim cu logistica, cu personal calificat, deci ne implicam, ne implicam chiar foarte mult, fiindca dorim sa contribuim la solutionare, chiar daca Romania in realitate nu este nici tara tinta, nici tara tranzit pentru migratie”.

Intrebat daca Romania este pregatita pentru situatia in care, in conditiile inchiderii altor rute, migrantii ar incerca sa intre in UE prin Marea Neagra, presedintele Iohannis a raspuns: ”Romania nu face parte din spatiul Schengen. Este pacat, dar, pe de alta parte, daca nu suntem efectiv in Schengen, ne ingrijim singuri de granitele noastre externe si facem acest lucru foarte bine”.

Citeste si:

El a spus ca si pana acum au existat cateva incercari ale unor grupuri de migranti de a patrunde in Romania din Serbia, iar Romania a reusit cu succes si fara probleme sa ii opreasca. ”Am discutat cu ceilalti vecini de la Marea Neagra despre o posibila, teoretica ruta prin Marea Neagra. Consideram ca este foarte, foarte putin probabil sa se intample asta. Marea Neagra nu este usor abordabila pentru ambarcatiuni de dimensiuni mici si nu credem ca se va intampla asa ceva.

Daca totusi vor fi incercari, noi suntem pregatiti sa actionam in asa fel incat sa nu se deschida o ruta a Marii Negre”, a subliniat seful statului in interviul pentru Deutsche Welle. Presedintele Klaus Iohannis s-a aflat, vineri, la Berlin, unde a avut o intalnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, si cu premierii din Belgia si Luxemburg, in pregatirea reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, pe tema viitorului Uniunii Europene.

Sursa foto: Vito Manzari, Immigranti Lampedusa/Flickr.com