Magistratii mai multor instante din Arges si Valcea au demarat un ”protest public” care consta fie in solutionarea doar a cauzelor urgente, fie in purtarea de banderole albe pe brat de catre judecatori. Protestele au fost decise in urma unor hotarari ale Adunarilor Generale ale judecatorilor, care cer adoptarea unor masuri privitoare la reorganizarea justitiei, salarizarea nediscriminatorie a magistratilor si asigurarea separatiei puterilor in stat, unele instante cerand inclusiv demisia ministrului Justitiei.

Mai multe instante din judetele Arges si Valcea, aflate in raza Curtii de Apel Pitesti, solutioneaza, incepand de luni, doar cauzele cu caracter urgent, atat in materie penala cat si in materie civila, celelalte fiind amanate, informeaza News.ro.

Masura este parte a unui protest al magistratilor, declansat in urma unor hotarari ale Adunarilor Generale ale Judecatorilor adoptate saptamana trecuta.

Tribunalul Valcea a anuntat, printr-un comunicat, ca Adunarea Generala a Judecatorilor acestei instante a decis declansarea unei ”forme de protest public constand in solutionarea numai a cauzelor de tip urgent”, protestul desfasurandu-se ”pana la dispozitii contrare”.

Conform documentului citat, la Tribunalul Valcea se vor solutiona in materie penala cauzele cu inculpati arestati preventiv sau la domiciliu, cauzele privind masuri preventive, cele de competenta judecatorului de drepturi si libertati si contestatiile la executare.

In materie civila, la Tribunalul Valcea se judeca dosarele ce au ca obiect suspendare provizorie, executare silita, conflict de competenta, ordonanta presedintiala, actiune in suspendare/incetare greva, adoptii, plasamente, curatela, tutela, ordine de protectie.

In materie de contencios administrativ si fiscal, magistratii acestei instante vor judeca procesele de incompatibilitate, asigurare dovezi, investire cu formula executorie, masuri asiguratorii, ordonante presedintiale si de plata, sechestru asigurator, suspendare executare act administrativ, sechestru judiciar, somatie de plata, suspendare hotarare civila, suspendare executare. De asemenea, vor fi judecate toate cauzele in materie de insolventa, mai precizeaza documentul citat.

Si la judecatoriile din judetul Valcea au loc proteste.

Astfel, se judeca doar procesele cu caracter urgent la Judecatoria Brezoi, Judecatoria Horezu si Judecatoria Dragasani.

In schimb, la Judecatoria Balcesti, magistratii au decis ca saptamana aceasta sa judece toate dosarele, insa, ei vor intra in sala purtand banderole albe pe brat.

Reprezentanti ai Judecatoriei Balcesti au declarat ca magistratii acestei instante intentioneaza sa judece doar dosarele urgente, incepand de saptamana viitoare, daca revendicarile lor si cele ale colegilor lor nu vor fi solutionate.

Printre altele, judecatorii acestor instante cer public Guvernului ”sa emita acte normative doar cu respectarea normelor constitutionale”, solicita „aplicare nediscriminatorie a actelor normative pentru toti destinatarii lor” si solicita puterii executive ”sa aplice hotararile date de Instanta suprema in recurs in interesul legii si in procedura dezlegarii unor chestiuni de drept, in concordanta cu normele legale in vigoare si sa puna in executare hotararile judecatoresti”, se arata intr-un comunicat al Judecatoriei Ramnicu Valcea.

Nu in ultimul rand, prin intermediul unor comunicate in care anunta protestul, magistratii acestor instante cer public demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

Si in judetul Arges mai multe judecatorii au declansat proteste publice, contand in solutionarea doar a dosarelor cu caracter urgent.

Astfel, Judecatoria Pitesti a dat publicitatii o hotarare a Adunarii Generale Extraordinare a magistratilor acestei instante prin care revendica ”organizarea unui sistem judiciar independent, impartial, demn de toata increderea, transparent si eficient; asigurarea efectiva a separatiei puterilor in stat; punerea la dispozitia UE a unor date statistice corecte si rapoarte privind situatia reala a justitiei; adoptarea unor modificari legislative privind reorganizarea justitiei, statutul magistratului in raport cu celelalte puteri in stat si independenta financiara a magistratilor (protestul magistratilor privind salarizarea discriminatorie)”.

Judecatoria Pitesti a anuntat ca, pana la solutionarea acestor revendicari, dosarele aflate pe rolul acestei instante vor fi amanate, urmand a fi judecate doar cele cu caracter urgent.

Si magistratii Judecatoriei Campulung protesteaza, insa, spre deosebire de colegii lor din alte instante, acestia judeca toate procesele.

Conform unui comunicat dat publicitatii de Judecatoria Campulung, protestul judecatorilor a inceput in data de 12 septembrie si dureaza pana la 16 septembrie, perioada in care magistratii vor intra in sedintele de judecata purtand pe brat banderole albe, iar pe usa instantei si pe cele ale salilor de judecata sunt puse afise care anunta protestul. De asemenea, in perioada protestului accesul publicului in salile de judecata se face incepand cu ora 9.00, iar sedintele de judecata incep la ora 9.30.

Conform documentului citat, judecatorii din Campulung vor ”rediscuta” in data de 16 septembrie, la ora 13.00, ”masurile de protest”.

La Judecatoria Costesti s-a decis amanarea cauzelor aflate pe rolul instantei ”pe o perioada nedeterminata, incepand cu data de 12.09.2016, cu exceptia celor cu caracter urgent”, potrivit magistratilor.

Si magistratii Judecatoriei Curtea de Arges anunta ca, din 12 septembrie ”si pana la dispozitii contrare”, cauzele aflate pe rolul acestei instante sunt amanate, exceptie facand cele urgente.

La JudecatoriaTopoloveni a fost de asemenea anuntat un protest pe perioada nedeterminata, protestul constand in amanarea cauzelor aflate pe rolul acestei instante cu exceptiacelor cu caracter urgent.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), aproape 60 de instante si peste 20 de parchete au adoptat memorandumul in urma caruia au fost declansate protestele.

”Prezenta este cea mai ampla miscare de dupa 2009, cand magistratii – judecatori si procurori – evidentiaza prin adunari generale problemele din sistemul judiciar si ofera solutii pentru a avea o justitie eficienta, moderna si de calitate”, se arata in documentul citat.

Totodata, UNJR precizeaza ca mai multe dinstre instantele care au semnat memorandumul cer si demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri