Comuna Ciudanovita se afla in judetul Caras-Severin, la aproximativ 20 de kilometri de Oravita. In vremea regimului comunist, in aceasta zona au functionat doua mine de uraniu: Ciudanovita si Lisava, scrie Adevarul.ro.

Minele de la Ciudanovita au fost deschise si exploatate de rusi, ca plata a unor datorii de razboi. Asa s-a ajuns ca populatia, adusa din toate zonele tarii, sa depaseasca aici 10.000 de persoane. Oamenii au venit pentru ca in schimbul muncii grele au primit salarii mari si alimente, care in alte zone lipseau. Activitatea a continuat pana la sfarsitul anilor '90, cand minele au fost inchise definitiv, fara sa fie ecologizate, fapt ce pune si astazi in pericol sanatatea oamenilor din zona.

Radiatii care depasesc de 100 de ori limita de alerta

De cate ori cate ori au fost intrebati, functionarii statului roman din institutiile de resort au sustinut ca radiatiile de la Ciudanovita nu depasesc limitele admise. Sunt contrazisi insa de organizatiile de mediu care sustin ca de foarte multe ori radiatile au depasit chiar si limita de pericol.

Citeste articolul integral pe Adevarul.ro.

Citeste si:
Nivelul de radiatii din orasul rusesc Severodvinsk a crescut de 16 ori
Nivelul de radiatii din...

Sursa foto: Pixabay.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ninsoare in 5 judete. Drumarii de la CNAIR intervin cu 600 utilaje