Romania se confrunta, in acest an, cu o epidemie de rujeola, pe fondul refuzului vaccinarii copiilor, potrivit Ministerului Sanatatii, care condamna campaniile iresponsabile impotriva vaccinarii copiilor. “In primele opt luni ale acestui an, Romania a inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete. Doi copii au murit, un al treilea deces suspect de rujeola a fost inregistrat zilele trecute, dar asteapta confirmarea finala. Comparativ cu anul 2015, cresterea este mai mult decat alarmanta. In tot anul trecut au existat doar sapte cazuri confirmate de rujeola si niciun deces”, arata Ministerul Sanatatii, potrivit News.ro.

Sursa citata precizeaza ca inmultirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor importiva vaccinarii, in conditiile in care, in ultimii doi ani, in Romania nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Cei trei copii care au decedat aveau sub un an, adica varsta la care se efectueaza imunizarea impotriva rujeolei cu vaccinul ROR.

Acesti copii au murit inutil si fara sens. Intr-o comunitate cu acoperire optima a vaccinarii, toti copiii sub 1 an sunt protejati de asa-numitul efect de protectie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedati ar fi putut fi protejati prin neaparitia rujeolei la copiii mai mari, trecuti de varsta de vaccinare, daca acestia ar fi fost vaccinati”, sustin oficialii MS.

Apelul Ministerului Sanatatii catre parinti este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sanatatea copiilor. In zonele afectate, Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la varsta de sapte luni, cu refacerea vaccinului la varsta de un an.

Citeste si:

Cele mai multe cazuri de rujeola au fost inregistrate la granita dintre judetele Bistrita-Nasaud si Cluj (219 cazuri), in judetul Mures(145 cazuri), in judetul Arad (113 cazuri, din care doua decese la copii cu varsta sub 1 an), in judetul Timis (71 cazuri din care un deces la copil cu varsta sub 1 an), in judetul Suceava (27 de cazuri), in Brasov (33 de cazuri), in Salaj (7 cazuri), in Hunedoara (14 cazuri), in Caras-Severin (13 cazuri) si in judetul Alba (trei cazuri).

Totodata, au fost confirmate cazuri sporadice de rujeola la persoane nevaccinate sau incomplet vaccinate in Bucuresti (4 cazuri) si judetele Bacau (3 cazuri), Bihor (un caz), Constanta (3 cazuri), Dambovita (2 cazuri), Giurgiu (un caz), Mehedinti (un caz), Neamt (2 cazuri), Olt (2 cazuri), Sibiu (3 cazuri) si Vaslui (un caz).

"Cazuri sporadice inseamna cazuri care nu pot fi legate intre ele in numar de minimum trei. Pana in luna august, inclusiv in regiunile afectate, au fost recuperati la vaccinare 573 de copii cu varste intre 1 – 15 ani”, a precizat Ministerul Sanatatii.

Sursa foto: Irina Kozorog / Shutterstock