Premierul Dacian Ciolos a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei nationale de comemorare a victimelor Holocaustului din Romania, in care arata ca educatia este instrumentul cel mai eficace pentru a feri natiunile de boala ignorantei, a intolerantei si indiferentei, iar capitolul referitor la „Holocaustul din Romania” trebuie sa fie parte integranta a invatarii istoriei Romaniei.

”In ziua de 9 octombrie omagiem, in fiecare an, memoria victimelor Holocaustului din Romania. Anul 2016 este un an incarcat cu semnificatii pentru istoria noastra recenta intrucat comemoram 75 de ani de la pogromul legionar din Bucuresti din ianuarie 1941, 75 de ani de la pogromul de la Iasi din iunie 1941 si de la deportarile in Transnistria din octombrie 1941”, se arata in mesajul premierului, scrie News.ro.

Dacian Ciolos mentioneaza ca momentul comemorarii victimelor Holocaustului din Romania este unul de reflectie asupra episoadelor intunecate din istoria nationala, de invatare din lectiile trecutului pentru ca aceste tragedii sa nu se repete niciodata, sub nicio forma.

El spune ca niciun film vazut sau carte citita nu poate surprinde durerea suferita de cei deportati.

”De la supravietuitorii acestei tragedii putem invata cel mai bine de ce este nevoie de eliminarea completa din societatea noastra a atitudinilor extremiste, rasiste, antisemite, discriminatorii. De la ei putem invata despre curajul de a infrunta istoria si de a lupta impotriva fenomenelor negative care conduc la tragediile istorice”, adauga premierul.

In opinia sa, ”raspunsul vital pentru coeziunea si sanatatea democratica a societatii noastre este educatia, educatia profunda, cuprinzatoare si responsabila”.

”Educatia este instrumentul cel mai eficace pentru a feri natiunile de boala ignorantei, a intolerantei si indiferentei. Sa nu pregetam sa folosim educatia la scoala, acasa sau prin mass media pentru ca fiecare cetatean sa devina mai responsabil si mai constient de pericolele pe care aceste provocari le aduc in societate. Este datoria noastra, a tuturor, sa nu contenim a spune tinerilor adevarul despre istorie pentru ca niciodata tinerii sa nu isi piarda curajul in fata istoriei. Din aceasta perspectiva, capitolul referitor la «Holocaustul din Romania» trebuie sa fie parte integranta a invatarii istoriei Romaniei”, sustine premierul.

Dacian Ciolos felicita Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” pentru contributiile lor de a aduce in atentia tinerilor memoria acestor lectii de istorie.

Mentionand ca Romania si-a asumat presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) in anul 2016, Ciolos subliniaza ca, prin activitatile derulate pe parcursul acestui an in domeniul educatiei, memoriei si cercetarii, precum si cele din domeniul combaterii antisemitismului, rasismului si discriminarii, Romania si-a consacrat profilul de promotoare consecventa a valorilor tolerantei, multiculturalismului si democratiei. Presedintia romana la IHRA propune statelor membre ale aliantei sa confrunte activ si atent lectiile trecutului cu realitatile si provocarile prezentului, pentru ca astfel de momente tragice din istorie sa nu mai fie posibile niciodata.

”Datoria noastra, la 75 de ani de la tragediile care au marcat istoria Romaniei, este de a ne asigura ca memoria victimelor Holocaustului din Romania ramane demna si neintinata de incercari de rescriere a istoriei sau de negare a sa. Fie ca memoria victimelor Holocaustului din Romania sa ramana vie pentru totdeauna in constiinta tuturor romanilor!”, se mai arata in mesajul premierului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri