17 Octombrie 2016

CFR SA: Viteza de circulatie pe coridorul IV feroviar va creste de la 50 la cel putin 120 km/h in 2017



Accelerarea lucrarilor de infrastructura din acest an va scurta semnificativ durata unei calatorii cu trenul pe portiunea romaneasca a Coridorului IV paneuropean, care face legatura intre Turcia si Germania, astfel ca trenul va deveni o optiune in randul publicului, a declarat directorul general al CFR SA, Marius Chiper. CFR SA, cunoscuta si ca CFR Infrastructura, este compania care administreaza infrastructura de cale ferata din Romania.

Coridorul IV pan-european, lung de circa 2.000 de kilometri, face legatura intre orasele germane Dresda si Nurnberg si metropola turceasca Istanbul, cu trecere prin Cehia, Austria, Ungaria, Romania si Bulgaria. Portiunea romaneasca a coridorului IV are circa 800 de kilometri, fiind cuprinsa intre Curtici, judetul Arad, si Constanta, pe traseul Curtici-Arad-Simeriu-Coslariu-Sighisoara-Brasov-Bucuresti-Constanta. Insa lucrarile pe tronsonul Simeria-Sighisoara, parte din coridor, au intarziat mai multi ani, dar in 2016 acestea au accelerat, iar redeschiderea circulatia pe anumite segmente feroviare va fi facuta inca din primul trimestru al anului viitor, scrie News.ro.

”Incepand cu noul mers al trenurilor, ce va fi implementat in luna decembrie 2016, se are in vedere intr-o prima faza ridicarea vitezelor de circulatie de la 50 km/h, cat este in prezent, la 120-140 km/h, viteza care va contribui direct la reducerea duratei de calatorie”, a spus Chiper. Lucrarile pe partea romaneasca a coridorului paneuropean au acelerat in ultimul timp, la presiunea Comisiei Europene, care finanteaza mare parte din lucrari. Cu toate acestea, lucrarile sunt mult intarziate, astfel ca viteza pe portiunea romaneasca a coridorului ramane cea mai mica de pe traseul paneuropean.

Compania care gestioneaza infrastructura feroviara a Romaniei, inclusiv cea de pe coridorul IV, este CFR SA. Compania a finantat in ultimii ani din surse proprii lucrari de reparatii si investitii in infrastructura feroviara, lucrari care au contribuit la reducerea numarului de restrictii de viteza pe intreaga retea, de la 596 de restrictii inregistrate in anii anteriori, la 187 de restrictii in 2016. In primele opt luni din acest an, CFR SA a inregistrat un profit brut de 227 milioane lei (50,4 milioane euro), potrivit raportului financiar preliminar al companiei.

Evolutia financiara pozitiva s-ar putea mentine pana la finalul anului, estimeaza seful CFR SA. Veniturile estimate pentru acest an sunt de 2,65 miliarde lei (590 milioane euro). In prezent, potrivit raportului financiar, compania nu inregistreaza datorii la bugetul de stat, la bugetele locale si nici datorii rezultate din activitatea curenta a companiei. Arieratele comerciale, reprezentate de datorii neplatite la timp catre alte firme, s-au redus la 97,4 milioane lei in primele opt luni ale anului, in conditiile in care in anii anteriori datoriile au atins chiar si nivelul de un miliard de lei.



Citeste si