Cardul de sanatate este din nou blocat

Cardul de sanatate este din nou blocat, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Radu Tibichi, declarand, pentru News.ro, ca va fi aplicat ordinul care le permite medicilor de familie sa transmite offline documentele necesare. Avaria a fost semnalata dimineata, cand sistemul informatic al cardului national de sanatate s-a blocat, conform News.ro

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Radu Tibichi, a declarat, pentru News.ro, ca daca problema nu se va rezolva in urmatoarea ora, atunci va fi aplicat ordinul de ministru care le permite medicilor de familie sa transmite offline documentele necesare.

Ulterior, CNAS a precizat, intr-un comunicat de presa, ca sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil din cauza unor probleme tehnice, incepand cu ora 09.00, si ca serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line.

"Pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line. Pentru transmiterea si validarea serviciilor acordate in aceasta perioada sunt aplicabile dispozitiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 361 – 364 din H.G. 206/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, pana la termenul de raportare a activitatii lunare pentru perioada in care au fost constatate intreruperi in functionarea PIAS, presedintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus mentionate", mai arata sursa citata.

In 10 octombrie, sistemul informatic al cardului national de sanatate a fost nefunctional pentru mai bine de 24 de ore, cea mai de durata avarie, dupa o alta de opt ore, iar presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Radu Tibichi, spunea ca va solicita un raport pentru a afla cauzele care au determinat o astfel de problema.

Citeste si:
Utilizarea cardului de sănătate este suspendată până la 30 septembrie
Cardul de sănătate nu va fi...

In 26 octombrie, Guvernul a emis o Hotarare care da posibilitatea ca presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa emita un ordin astfel incat atunci cand sistemul online nu functioneaza corespunzator, totusi medicii de familie, farmaciile, spitalele care presteaza un serviciu, elibereaza un medicament sa poata transmite documentele relevante intr-un sistem offline.

Astfel, pentru a fi evitata aparitia de disfunctionalitati in accesul asiguratilor la serviciile medicale, atunci cand se produc intreruperi in functionarea Platformei Informatice din Asigurarile de Sanatate (PIAS), Guvernul a modificat si completat doua acte normative.

Presedintele CNAS emite ordin, pana la termenul de raportare a activitatii lunare prevazut in contract, pentru ziua/zilele in care sunt constatate intreruperi in functionarea PIAS. Ordinul, care se publica pe site-ul CNAS, cuprinde conditiile de transmitere in PIAS a serviciilor acordate offline si conditiile de validare a acestora, in cazul imposibilitatii de a utiliza online sistemul national al cardului de asigurari sociale de sanatate, parte componenta a PIAS, ca urmare a intreruperii functionarii acestei platforme.

Citeste si:
Germania a înregistrat cea mai mare SCĂDERE ECONOMICĂ în trimestrul...
Germania a înregistrat cea...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri