Un numar de 3.200 de oameni au fost raniti in Bucuresti si 1.400 in Iasi in urma cutremurului major, arata scenariul Exercitiului "Seism 2016", fiind declarata starea de urgenta si fiind solicitat sprijinul Mecanismului European de Protectie Civila. In cadrul exercitiului, 21 de masini de pompieri si ambulante SMURD din zona Capitalei au pornit in misiuni de recunoastere, iar la nivelul fiecarui judet au fost mobilizati aproximativ 150 de pompieri si cate 20-25 de mijloace tehnice pentru a se deplasa catre Bucuresti si Iasi

In cadrul exercitiului ”Seism 2016” care a fost declansat de MAI marti dimineata, in sprijinul structurilor de interventie din Iasi si Bucuresti au fost mobilizate efective suplimentare din judetele neafectat, conform News.ro.

Atfel, catre judetul Iasi au fost trimise echipaje din judetele Botosani si Bihor, iar catre Bucuresti au fost dislocate forte si mijloace din restul judetelor si cele ale Unitatii Speciale de Interventie in Situatii de Urgenta Ciolpani.

Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vietilor omenesti in paralel cu evaluarea zonelor grav afectate, arata reprezentantii MAI.

Imediat dupa alertare, in zona Bucuresti - Ilfov, primele echipaje operative, cu 21 de autospeciale de stingere a incendiilor si ambulante SMURD, au pornit in misiuni de recunoastere in teren pentru identificarea persoanelor ranite si a cladirilor afectate.

De asemenea, la sediul ISU BIF a fost convocat Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta pentru evaluarea datelor preliminare si dispunerea de urgenta a masurilor pentru gestionarea situatiilor din teren.

In aceasta etapa a interventiei, de la nivelul fiecarui judet sunt mobilizati aproximativ 150 de pompieri si cate 20-25 de mijloace tehnice, precizeaza MAI. In Bucuresti au ajuns deja forte din Prahova, Dambovita, Ialomita, Teleorman, Arges si Giurgiu, iar echipaje ale ISU Bihor, ISU Mures, ISU Galati si ISU Mehedinti continua deplasarea spre Iasi si Bucuresti.

La nivelul Capitalei vor exista patru baze de operatii unde se vor grupa fortele din teritoriu (Ciolpani, Poligonul de pregatire al pompierilor de la Catelu, Romexpo, Scoala de Aplicatie a Jandarmeriei).

"Au fost alertate serviciile de ambulanta pe plan national sa intre in doua ture in loc de trei ture si sa asigure inlocuirea echipelor SMURD care au fost trimise catre Bucuresti. Bineinteles, la intoarcerea echipajelor SMURD, serviciile de ambulanta vor inceta alerta si se vor intoarce la normalitate in fiecare judet, cu exceptia judetelor care vor continua drumul si atunci serviciile de ambulanta vor asigura echipaje care sa inlocuiasca echipajele deplasate, care sunt mici la numar. Va dati seama ca n-am scos toate fortele, intr-o situatie reala, fortele ar fi mult mai multe decat fortele care sunt deplasate acum, dar, la acest moment am scos un numar mult mai mic de forte doar ca sa testam deplasarea, sa testam mobilizarea", a spus seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

In spitalele din Bucuresti si Iasi a fost declansat Planul Alb, fiind mobilizate ambulante de la Serviciile Judetene si SMURD. Totodata, peste 100 ambulante si sapte ambulante private din judetele neafectate se deplaseaza de urgenta in zonele afectate de seism, precizeaza MAI.

"Avand in vedere ca exercitiul se desfasoara inclusiv pe teren, ca sa evitam anumite perturbari de circulatie, in oras fiind in plin programul de lucru, in zona Chimopar din Bucuresti a fost amplasat un punct de lucru in care se simuleaza de fapt intreventia la fata locului si deplasarea echipajelor", a aratat Raed Arafat.

Conform scenariului, cele mai afectate zone din Capitala sunt Centrul Vechi, zona Baneasa si zona Republica. Primele evaluari arata ca numarul ranitilor este de aproximativ 3.200, iar alte aproximativ 1.500 sunt sinistrate si au nevoie de ajutor.

"Normal, exista o evaluare de posibil numar de decese in sutele de persoane, dar acest lucru tot fictiv, numai pentru acest exercitiu", a precizat seful DSU.

Potrivit aceluiasi scenariu, Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov a fost evacuat.

"A fost sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care s-a decis declararea starii de urgenta la nivel national propusa catre presedinte care sa ne permita sa actionam mai liber in acordarea sprijinului de urgenta in Bucuresti si Iasi si sa ne permita chiar rechizitionarea unor echipamente necesare si solicitarea de forte prin rechizitionare, inclusiv de la sectorul privat daca este nevoie. A fost activata si comisia de rechizitionare care, la solicitarea IGSU, ISU Bucuresti si ISU Iasi poate sa decida rechizitionarea unor utilaje de tip excavatoare, macarale, camioane si alte tipuri de echipamente", a mai spus Raed Arafat.
Pentru asigurarea urgentelor de rutina s-a solicitat alertarea ambulantelor apartinand societatilor private. Se analizeaza capacitatea de primire si internare in unitatile medicale din Bucuresti si Iasi.

"La Iasi, conform primelor estimari, in urma cutremurului sunt peste 1.400 de persoane ranite si 350 de sinistrati, tot cu un numar de decese care poate sa survina in astfel de situatii", a adaugat Arafat, precizand inca o data ca este vorba de cifre fictive.

In cadrul exercitiului, Inspectoratul General de Aviatie a anuntat ca are pregatite patru elicoptere de mare capacitate si sapte de tip SMURD, pana in prezent fiind ridicate un elicopter in Bucuresti si unul in zona Iasi pentru survol si evaluare aeriana.

De asemenea, Ministerul Apararii Nationale are la dispozitie cinci elicoptere amplasate in Bucuresti, Bacau, Constanta, Campia Turzii si Timisoara, iar un avion “Spartan” poate fi utilizat pentru misiuni de evacuare medicala.

La acest moment, Politia Rutiera asigura fluidizarea traficului rutier la nivel national pentru optimizarea interventiilor. Totodata, pentru prevenirea unor situatii de urgenta, in zonele afectate au fost intrerupte furnizarea serviciilor publice, mai arata MAI.

De asemenea, a fost lansata solicitarea de sprijin prin Mecanismul European de Protectie Civila pentru cinci echipe medii de cautare - salvare. Acestea vor ajunge pe Aeroportul Baneasa in aproximativ 12 ore, potrivit MAI.

Actiunile efectivelor MAI sunt monitorizate si coordonate din Centrul National pentru Coordonarea si Conducerea Interventiei de la Ciolpani, care a fost activat in aceasta dimineata, imediat dupa alarmare, comandantul actiunii fiind seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, dr. Raed Arafat.

Ministerul Afacerilor Interne a initiat, marti dimineata, la Bucuresti si Iasi, un exercitiu de alarmare pentru verificarea capacitatii de reactie si de interventie ale structurilor pentru situatii de urgenta, in caz de cutremur cu magnitudinea peste 7.

Scenariul a prevazut ca marti, la ora 8.04, s-a petrecut un cutremur major in Vrancea, cu magnitudinea peste 7, care a afectat orasele Bucuresti si Iasi, declansandu-se planul rosu de interventie, care presupune ca intreg personalul sa se prezinte la unitate.

In cadrul exercitiului "Seism 2016”, efectivele ISU din judetele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre Bucuresti si Iasi, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru asigurarea interventiei in zonele afectate, in sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, au fost mobilizate si efective ale Politiei, Jandarmeriei si ale Inspectoratului General de Aviatiei al MAI.

"E un pas important pentru ca este un exercitiu real care se face si chiar daca lumea a auzit ca e un exercitiu, nimeni nu stia, de fapt, ce va fi", a declarat seful DSU, Raed Arafat.

La randul sau, ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a spus ca este necesar sa fie acoperite toate traseele de interventie.

"Vom mobiliza judete limitrofe ale tarii catre Bucuresti, tocmai pentru a vedea cat timp ia unei coloane de pompieri sa ajunga, sa spunem, dintr-un judet din nordul tarii pana la Bucuresti, dar si judete de pe traseu, pentru a vedea toti timpii de reactie la nivelul judetelor", a declarat Tudorache.

Sursa foto: Yiannis Papadimitriou/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri