Numarul de someri a crescut usor in octombrie, cu 725 fata de luna precedenta, pana la 522.472, iar rata somajului a stagnat la 5,8%, arata datele publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

INS a revizuit datele privind somajul din lunile precedente. Astfel, in septembrie, in Romania erau 521.747 someri, iar rata somajului a fost de 5,8%, arata datele revizuite. Datele preliminare, publicate in urma cu o luna, indicau un numar mai redus de someri in septembrie, de doar 519.866, conform News.ro.

In schimb, datele privind somajul din luna august au fost revizuite in scadere, de la circa 529.000 la 521.499. Potrivit datelor revizuite, numarul somerilor a atins in august un nivel minim dupa criza, iar apoi a crescut usor in septembrie si octombrie, insa rata somajului s-a mentinut in ultimele trei luni la 5,8%. Datele revizuite arata ca numarul somerilor a scazut cu circa 90.500 in ultimul an, de la 613.021 in octombrie 2015.

Somajul este in continuare mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 6,6% in luna octombrie, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 4,8%, mai arata datele oficiale. Somajul a avut o evolutie oscilanta in acest an, inregistrand scaderi in primele patru luni ale anului, in iunie si in august, dar si cresteri in mai, in iulie, in septembrie si in octombrie.

Scaderea somajului din acest an este generata in primul rand de cresterea rapida a cererii de forta de munca, mai ales in zonele dezvoltate din jurul marilor metropole. Cu toate acestea, sefii de companii se plang tot mai des de lipsa fortei de munca calificate, care incepe sa limiteze dezvoltarea afacerilor din Romania.

Citeste si:
Merge bine piata muncii? Numarul somerilor, tot mai mic in 2019
Merge bine piata muncii?...

Datele oficiale arata ca numarul de locuri de munca vacante din economia romaneasca, un indicator al deficitului de forta de munca la nivel national, a crescut in al treilea trimestru cu 16,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 62.900, in ciuda somajului inca ridicat din unele regiuni. Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca.

Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul lunii septembrie, 418.228 someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,8%. Judetele Teleorman, cu 11,8%, si Vaslui (11,5%) au cele mai inalte niveluri ale somajului din Romania, potrivit ANOFM. Zonele cu somaj ridicat sunt caracterizate cu calificarea slaba a fortei de munca si un grad scazut de educatie, spun expertii.

Conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare. Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.

Citeste si:
Cati bani primesti de la stat daca angajezi o persoana cu handicap
Angajatii cu handicap, o...
Sursa foto: Shutterstock/blvdone

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Scade rata somajului: Romania are 260.000 de someri inregistrati