Guvernul nu acorda nici in 2017 bonuri de masa sau tichete de vacanta si nu plateste orele suplimentare

Guvernul Grindeanu nu va acorda bugetarilor nici in 2017 bonuri de masa, tichete de vacanta sau tichete-cadou si nu va plati orele suplimentare efectuate, care vor fi recuperate cu zile libere, arata un proiect de ordonanta de urgenta publicat luni de Ministerul Finantelor. Programul de guvernare al PSD prevedea ca toti bugetarii "vor beneficia anual, incepand cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanta egal cu valoarea salariului minim brut din acel an", care va fi utilizat doar in Romania.

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici in 2017 bonuri de masa, tichete de vacanta sau tichete-cadou si nu va plati orele suplimentare efectuate, care vor fi recuperate cu zile libere, arata un proiect de ordonanta de urgenta publicat luni de Ministerul Finantelor, conform News.ro.

"Neprelungirea si in anul 2017 a masurilor privind neacordarea pentru personalul din sectorul bugetar de tichete de masa, vouchere de vacanta, tichete cadou, premii, ore suplimentare, ajutoare/indemnizatii la iesirea la pensii, precum si a celor privind mentinerea ca si in anii anteriori a anumitor categorii de indemnizatii ar determina un necesar suplimentar de finantare in anul 2017" de 17,264 miliarde lei, prevede proiectul de act normativ.

In 15 decembrie 2016, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a mentinut, pentru primele doua luni din 2017, unele masuri aprobate si in anii precedenti, respectiv neacordarea de premii, tichete de masa, tichete cadou, vouchere de vacanta si mentinerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2016 a indemnizatiilor de care beneficiaza unele categorii de persoane.

"In perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017, institutiile si autoritatile publice (...), nu acorda tichete de masa personalului din cadrul acestora. In perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017 institutiile si autoritatile publice (...) nu acorda tichete cadou, prime de vacanta si vouchere de vacanta personalului din cadrul acestora", se prevedea in actul normativ.

Citeste si:
Fost sef CNAS, trimis in judecata, in carti pentru a conduce un spital
Marian Burcea, fost...

Proiectul publicat luni prevede prelungirea acestor masuri pana la finalul acestui an, inclusiv a neplatii orelor suplimentare.

Astfel, articolul de act normativ care va ramane in vigoare pana la finalul acestui an prevede ca "munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora".

Programul de guvernare al PSD prevedea ca toti bugetarii "vor beneficia anual, incepand cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanta egal cu valoarea salariului minim brut din acel an", care va putea fi utilizat doar in Romania.

Insa guvernul sustine ca este obligat sa amane in continuare acordarea acestor drepturi pentru bugetari din cauza constrangerilor bugetare.

Citeste si:
Florin Cîțu despre PNRR: Nimic nu e respins de Comisia Europeană
Florin Cîțu despre PNRR:...

"Avand in vedere necesitatea elaborarii legii bugetului de stat si a legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017, neadoptarea in regim de urgenta a masurilor propuse prin prezentul proiect de act normativ ar genera un impact asupra deficitului bugetului general consolidat de 6,37% din PIB in anul 2017, ceea ce presupune un deficit bugetar in 2017 de 9,33% din PIB", arata nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Sursa foto: agerpresfoto
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri