Guvernul introduce 13 noi medicamente pe lista celor compensate sau gratuite

Guvernul a aprobat, joi, o hotarare prin care 13 noi denumiri comune internationale (DCI) intra pe listele medicamentelor compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, in sistemul public de sanatate.

Guvernul precizeaza ca masura are scopul sa asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cat mai multi pacienti diagnosticati cu afectiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente, conform News.ro.

Executivul a aprobat o Hotarare prin care modifica si completeaza HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

Noile medicamente introduse in lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate in principal tratamentului pacientilor cu afectiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat. Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienti in scurt timp, iar altele imediat dupa alcatuirea protocoalelor terapeutice de catre comisiile de specialitate abilitate, precizeaza Guvernul.

Executivul mentioneaza ca, prin aceasta masura, are in vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afectiuni in stadii evolutive de boala pentru care in prezent nu exista alternativa terapeutica, in contextul implementarii unei liste de medicamente care sa raspunda acestor cerinte prin raportare la fondurile alocate cu aceasta destinatie.

Citeste si:
Proteste în Bulgaria: manifestanții au instalat baricade și au...
Proteste în Bulgaria:...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Introducerea celor 13 noi denumiri comune internationale in tratamentele prescrise pacientilor pe liste compensate si gratuite se face cu incadrarea in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate aprobat pentru 2017. Masura se va aplica incepand cu 1 martie 2017 si a fost luata dupa consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania.

Sursa foto: Medicamente, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri