22 Februarie 2017

Ministrul de Interne vrea operationalizarea urgenta a dispeceratului integrat din Bucuresti, cu ISU, SMURD si Ambulanta



Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a declarat la bilantul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, ca vrea ca in cel mai scurt timp sa fie operationalizat dispeceratul integrat din Bucuresti, cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, SMURD si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

"Eu nu stiu cauzele care au impiedicat operationalizarea acestui dispecerat anul trecut, dar anul acesta va asigur ca vom tratat acest subiect cu prioritate. Pe componenta Ministerul Afacerilor Interne suntem pregatiti ca, in cel mai scut timp, sa alocam resursele necesare functionarii acestui dispecerat integrat”, a spus Carmen Dan, conform News.ro.

Ministrul de Interne a subliniat ca Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) trebuie sa ramana o structura functionala, care sa aiba un sigur obiectiv, si anume gestionarea unor situatii de risc, „prin planificare strategica, prin coordonare si prin stabilirea unor directii de actiune intr-o stransa corelare cu programul de guvernare”.

Carmen Dan a adaugat ca structruile din subordinea DSU trebuie sa-si gestioneze resursele, sa aiba propria conceptie si libertate de actiune, care sa fie stabilite de personal specializat si sa actioneze pe toate domeniile de competenta.

"Sunt aproape 360.000 de interventii medicale de tip SMURD, aproape 34.000 de copii care au beneficiat de asistenta medicala din partea echipajelor SMURD, iar acesta este un ajutor nepretuit si insemna de fapt ca oamenii au incredere in dumneavoastra. Zic ca acesta este un bilant despre oameni si despre salvarea de vieti omenesti, este un bilant despre lupta cu secundele, pentru ca, de cele mai multe ori, secundele fac diferenta intre viata si moarte”, a spus ministrul Afacerilor Interne, la prezentarea bilantului DSU.

Carmen Dan a precizat ca peste 80 la suta din interventiile pompierilor si aproape 60 la suta din misiunile Inspectoratului General de Aviatie sunt dedicate salvarii medicale, iar acestora li se adauga peste doua milioane de interventii ale serviciilor de ambulanta.

Ministrul a mai spus ca, dincolo de realizarile din 2016 ale DSU, trebuie sa se analizeze obiectiv si ceea ce nu functioneaza bine, precum si ce trebuie optimizat in sistemul de management al situatiilor de urgenta.

"Evenimentele cu care ne-am confruntat in ultimii ani in situatii de urgenta au aratat ca nu este indestulator doar efortul unor institutii ale statului, este nevoie ca oamenii sa stie ce au de facut, cum trebuie sa reactioneze si sa fie solidari”, a adaugat ministrul de Interne, precizand ca sustine campaniile DSU de educare si informare a populatiei.

Ministrul a precizat ca in acest an vrea sa fie pus un accent mai mare pe pregatirea personalului, prin participare la exercitiile de simulare, adaugand ca si continuarea recrutarii personalului trebuie sa ramana o actiune importanta.



Citeste si