Tortionarul Ioan Ficior, fostul comandant al Coloniei de munca de la Periprava, a fost condamnat definitiv, miercuri, de instanta suprema, la 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni contra umanitatii. Instanta l-a obligat pe Ioan Ficior sa plateasca 310.000 de euro pentru opt parti civile din dosar. Ficior are o pensie de peste 5.000 de lei, o treime din aceasta suma fiind poprita prin decizia instantei.

UPDATE ora 15.35 Ioan Ficior a fost ridicat de politisti de la locuinta sa din Capitala, pentru a fi incarcerat dupa ce a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni contra umanitatii, potrivit News.ro.

Politistii au mers, dupa doua ore de la pronuntarea sentintei, la locuinta lui Ioan Ficior pentru a pune in executare mandatul emis de instanta pe numele fostului tortionar, care are 88 de ani. Ioan Ficior nu a vrut sa raspunda niciunei intrebari privind condamnarea sa.

Fostul tortionar va fi dus intr-un penitenciar, unde va sta 21 de zile in carantina, dupa care se va stabili definitiv unitatea de detentie in care va executa pedeapsa.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti, care in 30 martie 2016 l-a condamnat pe Ioan Ficior (88 de ani) la 20 de ani de inchisoare, potrivit News.ro.

Decizia instantei supreme a fost luata cu opinie separata, doi dintre judecatorii din complet au decis condamnarea lui Ioan Ficior, in timp ce al treilea a dispus incetarea procesului penal pentru fostul tortionar.

„Cu opinie separata, in sensul admiterii apelului declarat de inculpatul Ficior Ioan, impotriva sentintei penale nr. 58/F din 30 martie 2016 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a Penala, numai in ceea ce priveste latura penala a cauzei, desfiintarii sentintei penale si, in baza art. 16 lit. f teza a II-a Cod procedura penala, incetarii procesului penal pornit impotriva inculpatului Ficior Ioan, pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 2312 Cod penal de la 1936, ca urmare a intervenirii prescriptiei speciale”, potrivit deciziei instantei.

Hotararea ICCJ este definitiva, Ioan Ficior urmand sa fie incarcerat dupa ce instanta va comunica decizia Politiei Capitalei, care urmeaza sa o puna in executare.

Prin aceeasi decizie a ICCJ, Ioan Ficior este obligat sa plateasca, in solidar cu Ministerul Finantelor, Ministerul Afacerilor Interne si Administratia Nationala a Penitenciarelor, 310.000 de euro daune morale pentru opt parti civile din dosar. Acestea urmeaza sa primeasca sume intre 20.000 si 70.000 de euro, echivalent in lei la cursul oficial de schimb al BNR din ziua platii.

De la Ioan Ficior vor fi prelevate probe biologice, pentru ca profilul genetic sa fie introdus in Sistemul National de Date Genetice Judiciare.

Fostul tortionar Ioan Ficior a fost trimis in judecata in august 2014, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, in cei cinci ani fiind inregistrate 103 decese.

"Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au aratat procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in rechizitoriu.

Un caz asemanator a fost cel al lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, condamnat definitiv, in 10 februarie 2016, la 20 de ani de inchisoare, decizia fiind o premiera din punct de vedere judiciar. Visinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani in urma.

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri