Numarul elevilor si studentilor in anul scolar si universitar 2016-2017 este in scadere fara de anul precedent, invatamantul profesional fiind singurul in care populatia scolara a crescut, potrivit datelor INS. In invatamantul superior, cele mai cautate specializari au fost cele de afaceri, administratie si drept si inginerie, in special in domeniul constructiilor.

In anul scolar-universitar 2016-2017, aproape jumatate din populatia scolara s-a regasit in invatamantulul primar si gimnazial (47,1%), iar circa o treime in invatamantul liceal si cel anteprescolar si prescolar (18,1%, respectiv 15,1%), potrivit datelor INS, citate de News.ro.

Comparativ cu anul scolar-universitar precedent, invatamantul profesional este singurul nivel care a inregistrat o crestere de 15.700 de elevi, ajungand la 84.400 de elevi, dar ramanand in continuare nivelul educational cel mai putin reprezentat in totalul populatiei scolare (2,3%).

Din ce in ce mai putin elevi in scoala primara, la gimnaziu si la liceu

In invatamantul liceal, primar si gimnazial s-au inregistrat cele mai vizibile diminuari ale numarului de elevi inscrisi in anul scolar 2016- 2017 fata de cel anterior, acesta fiind mai mic cu 22.800, respectiv cu 16.600.

Unitatile de invatamant care au functionat in anul scolar/universitar 2016-2017 au apartinut in principal, nivelurilor de educatie primar si gimnazial (57,3%), liceal (21,9%), respectiv anteprescolar si prescolar (16,7%).

Populatia scolara a fost cuprinsa cu preponderenta (95,7%) in unitatile scolare publice, iar restul de numai 4,3% in unitati scolare private.

Pe niveluri educationale, cele mai reduse ponderi ale elevilor/studentilor inscrisi in unitatile din invatamantul public s-au regasit in invatamantul superior (87,4%), respectiv postliceal (58,3%).

Care sunt cele mai cautate specializari in invatamantul superior

Cele mai atractive specializari din invatamantul superior au fost cele de afaceri, administratie si drept (23,9% din totalul studentilor), respectiv de inginerie, prelucrare si constructii (21,6% din totalul studentilor), anunta INS.

In profil teritorial, populatia scolara din anul scolar/universitar 2016-2017 a inregistrat cele mai ridicate valori in regiunile Nord-Est (632.400 de persoane), respectiv Nord-Vest (499.800 de persoane).

Distributia populatiei scolare pe regiuni de dezvoltare si niveluri educationale fata de totalul fiecarei regiuni, arata ca cea mai ridicata pondere s-a inregistrat in invatamantul primar si gimnazial din regiunea Sud-Muntenia (54,5%), in timp ce invatamantul superior a fost preponderent in regiunea Bucuresti-Ilfov (35,0%).

La polul opus, cele mai scazute ponderi s-au inregistrat in invatamantul postliceal si de maistri din regiunile Bucuresti-Ilfov si Centru (2,0% fiecare in parte).

In anul scolar/universitar 2016-2017, personalul didactic din cadrul sistemului educational a insumat 235,8 mii persoane. Astfel, raportul mediu dintre populatia scolara si numarul cadrelor didactice a fost de 15 elevi/studenti la un cadru didactic.

Ponderea personalului didactic de sex feminin este majoritara atat la nivelul intregului sistem educational (77,3%), cat si pe nivelurile de educatie: anteprescolar si prescolar (99,7%), primar si gimnazial (79,7%), postliceal si de maistri (78,3%), liceal (70,9%) si profesional (69,9%).

Numarul absolventilor din anul scolar/ universitar 2015-2016 apartinand nivelurilor educationale gimnazial, liceal, profesional, postliceal si de maistri, respectiv superior (licenta, master si doctorat, cursuri postuniversitare si programe postdoctorale) a fost de 498.900i elevi si studenti. Preponderente au fost absolventele, in numar de 261.000, reprezentand 52,3%.

In invatamantul superior, numarul absolventilor cu diploma a fost de 121.800 de studenti. Studentele au reprezentat 58,5% din numarul totalul al absolventilor cu diploma.

Absolventii cu diploma ai invatamantului superior au provenit cu preponderenta din facultatile cu profil afaceri, administratie si drept (28,4%), inginerie, prelucrare si constructii (18,1%), respectiv sanatate si asistenta sociala (10,3%).

Sursa foto: Shutterstock/ maroke

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri