Probele scrise de la Bacalaureat au inceput, luni, cu examenul la limba romana. Absolventii de liceu, de la profilul real, au avut de scris un eseu in care sa prezinte particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un text narativ apartinand lui Ioan Slavici sau lui Liviu Rebreanu, iar cei de la profilul uman au avut de redactat un eseu in care sa prezinte relatia dintre doua personaje dintr-un roman de Marin Preda.

La proba scrisa la Limba si literatura romana, profilul real, elevii au avut primit un fragment din poezia „Alt cantec” de Adrian Maniu, avand de raspuns la noua intrebari referitoare la elemente ale textului, precum rolul cratimei, elemente care contureaza dimensiunea temporala a imaginarului poetic, precizarea a doua motive literare, prezentarea semnificatiei a doua figuri de stil sau ilustrarea a doua trasaturi ale genului liric, scrie News.ro.

La al doilea subiect, candidatii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul comunicarii in reusita unui proiect de echipa.

La al treilea subiect, elevii au avut de scris un eseu de 600-900 de cuvinte in care sa prezinte particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un text apartinand lui Ioan Slavici sau lui Liviu Rebreanu.

Retail jobs

La proba scrisa la Limba si literatura romana, profilul uman, elevii au primit o poezie de Ion Voinea, avand de raspuns la noua intrebari referitoare la elemente ale textului.

La al doilea subiect, candidatii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea activitatilor extrascolare in educatia cinematografica.

La al treilea subiect, elevii au avut de scris un eseu de 600-900 de cuvinte in care sa prezinte relatia dintre doua personaje dintr-un roman de Marin Preda.

Pentru sustinerea probelor scrise, in cele 439 de centre de examen, s-au inscris peste 135.000 de candidati din toate promotiile. Marti, se va desfasura proba la Limba si literatura materna, iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima proba scrisa din aceasta sesiune, proba la alegere a profilului si specializarii este programata pentru vineri.

Citeste si:
Subiecte Romana Bacalaureat 2018: Elevii au avut de analizat o poezie
Subiecte Romana Bacalaureat...

Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 5 iulie (pana la ora 16.00). In aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, in intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 10 iulie.

Cele mai importante reguli pentru elevii care participa la exemenul de Bacalaureat, proba de Limba Romana

Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hartia folosita este doar cea distribuita de catre asistenti.

Citeste si:
Rezultatele finale la Evaluarea Nationala au fost afisate
Rezultatele finale la...

Toate salile de examen trebuie sa aiba in dotare camere functionale de supraveghere video si audio.

Ministerul Educatiei atentioneaza ca este interzis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, ori cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Citeste si:
Șoferii STB refuză să revină pe traseu, în ciuda deciziei Tribunalului
Șoferii STB refuză să revină...

Totodata, potrivit MEN, pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ: sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale; sustinerea tuturor probelor scrise si nota 5 la fiecare dintre acestea, precum si obtinerea mediei 6, cel putin, la probele scrise.

Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit.

In mod identic cu Evaluarea Nationala, lucrarile vor fi evaluate in centre zonale de evaluare din alte judete decat cele in care au avut loc probele. In conformitate cu prevederile metodologice, in urma evaluarii lucrarilor contestate "nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii”, Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestatii este finala, intrucat nu se mai aplica regula celor 0,5 puncte diferenta intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii.

Citeste si:
Primul pas pentru încetarea grevei este demiterea directorului general
Președinte sindicat STB:...
Sursa foto: Shutterstock/Chinnapong
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri