Madeline Alexander este partener Deloitte Romania.

Conform studiului Deloitte Women in the Boardroom, 10% din locurile consiliilor de administratie ale marilor companii romanesti listate sunt ocupate de catre femei, in timp ce 15% din locurile consiliilor de supraveghere ale tuturor companiilor romanesti listate sunt ocupate de catre femei.

In ziua de astazi, o buna parte dintre femei, dar si alte minoritati, sunt perfect calificate sa ocupe o pozitie intr-un consiliu de administratie. Insa fara sustinerea unui lider, dispus sa interactioneze cu categoriile de mai sus si care sa fie sincer in privinta recrutarilor, consiliile de administratie vor ramane blocate intr-o zona de confort, abordand acelasi segment de candidati care poate ca nu sunt capabili sa obtina alte pozitii executive – sau chiar mai rau decat atat, consiliile pot cadea in capcana de a-si forma un raspuns reflex, cum ca nu exista destule femei apte pentru o astfel de pozitie sau alti candidati buni din partea minoritatilor.

O schimbare pozitiva este ca, in ultima vreme, atat consiliile de administratie cat si conducerile acestora raspund tot mai frecvent la cercetarile care arata ca diversitatea influenteaza pozitiv performanta unei companii si strategia acesteia. De asemenea, consiliile raspund la presiunea tot mai mare venind din partea partilor interesate, fie ca vorbim de actionari, clienti, angajati, parteneri din lantul de aprovizionare sau membri actuali ai consiliului de administratie. Este de datoria noastra, ca parti interesate in aceste companii, sa mentinem aceasta presiune asupra conducerii companiilor.