Familiile si persoanele singure care utilizeaza in cadru imobilelor energie termica furnizata in sistem centralizat beneficiaza de ajutoare de incalzire a locuintei de la Stat, potrivit prevederilor din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 cu privire la masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, daca nu isi pot permite plata integrala a cheltuielilor de intretinere. Solicitarile de ajutoare de incalzire pot fi depuse insa cel tarziu pana pe data de 15 octombrie anul curent.

Romania si-a asumat o serie de obligatii in cadrul tratatului de aderare la Uniunea Europeana, dar si in cadrul unor acorduri cu organisme internationale, prin care s-a stabilit si eliminarea treptata a compensarilor acordate din bugetul de Stat pentru producerea energiei termice, perioada de gratie avuta la dispozitie fiind destinata retehnologizarilor si modernizarilor la unitatile de producere a energiei termice. Cu toate acestea, eliminarea compensarilor de la bugetul de Stat ar conduce la o majorare a pretului energiei termice furnizate populatiei si deci la o cheltuiala mai mare din partea familiilor.

Potrivit prevederilor din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 aceasta situatie impune luarea unor masuri de protectie a populatiei vulnerabile intr-un termen cat mai scurt posibil, in perioada sezonului rece, cuprins intre 1 noiembrie si 31 martie.

Astfel, daca venitul net mediu lunar per membru de familie este de maxim 786 lei (pentru familii) sau 1.082 lei (pentru persoane singure), consumatorii care isi incalzesc locuintele cu energie termica in sistem centralizat pot beneficia de ajutorul lunar acordat din bugetul de stat. Cuantumul ajutorului acoperit de autoritati variaza in functie de venitul net lunar.

Pentru consumatorii care folosesc gaze naturale pentru incalzirea locuinte, ajutorul lunar acordat de stat se acorda la venituri nete medii lunare de cel mult 615 lei (atat in cazul familiilor, cat si a persoaanelor singure). Ajutorul lunar, denumit ajutor pentru combustibilii solizi sau petrolierei, se acorda persoanelor care incalzesc locuinta cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei 2017: acte necesare

Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. La completarea cererii, titularul are obligatia de a mentiona:

  • componenta familiei
  • veniturile membrilor acesteia
  • bunurile mobile si imobile detinute

Formularul de cerere si declaratia pe propria raspunde, necesare solicitantului ajutorului de incalzire, sunt publicate pe site-urile autoritatilor administratiei publice sau, daca este cazul, al agentiei pentru prestatii sociale judetene sau a Municipiului Bucuresti. Documentele se depun la asociatiile de proprietari.

Mai multe informatii sunt disponibile in ordonanta de urgenta.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri