Soarta Pilonul II de pensii a fost decisa de Guvern, potrivit unui raport care a ajuns pe masa Comisiei Europene, la solicitarea oficialilor de la Bruxelles, ingrijorati de cresterea deficitului bugetar din Romania, scrie Digi24. Statul ia in calcul reaplicarea sistemului de pensii din 2008, anul in care a fost creat pilonul II. In traducere, asta inseamna reducerea contributiilor care ajung la fondurile administrate privat.

In prezent, din cele 10,5 procente retinute din salariul unui roman pentru pensie, 5,4% se duc catre sistemul public, iar 5,1% catre sistemul privat.

In 2008, aceasta contributie era de numai doua procente si trebuia sa ajunga la 6% in 2016, potrivit legii pensiilor. Statul a amanat de mai multe ori aceasta majorare. Anul acesta s-a discutat inclusiv despre desfiintarea Pilonului II, dar Guvernul a negat si a spus ca are trei variante de lucru: fie taie comisioanele administratorilor, fie trimite mai mult din contributii catre stat si mai putin la privat, fie ii lasa pe oameni sa decida.

Prima si cea mai rapida se pare ca va fi reducerea contributiei care pleaca de la salariat catre fondul privat de pensie.

"Le-au spus celor de la Comisia Europeana, Guvernul nu este interesat sa reduca defiicitul structural. Se uita la reducerea contributiilor pentru pensii. Este in acel document al Comsiei Europene, este inca pe masa de lucru a celor de la Ministerul de Finante, reducerea contributiilor pentru Pilonul II de pensii. De fapt, acolo se exprima mai dur: guvernul a spus ca vrea sa intoarca reforma pensiilor din 2008, atunci cand a aparut Pilonul II de pensii. Vor sa intoarca, sa-l taie de tot. Este reversarea reformei din 2008", a declarat senatorul liberal Florin Citu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri