Migratia romanilor este o problema deja dezbatuta intens in spatiul public, cu impact major nu doar in plan economic (criza resursei umane cu care se confrunta Romania), ci si social (familii destramate, situatia copiilor crescuti fara unul sau chiar fara ambii parinti).

Aproape 4 milioane de romani sunt plecati in afara tarii. De-a lungul istoriei recente a tarii, multe momente au determinat migrarea unui numar mare de romani: incepand din perioada comunista, continuand cu perioada de deschidere a granitelor Romaniei, dupa Revolutia din 1989, apoi mineriadele. Si mai recent, perioada de criza economica, dar si dezamagirile si neincrederea in directia in care merge tara.

Aproximativ 80.000 de romani aleg in fiecare an sa plece din tara. Daca incercam sa privim dincolo de cifre, ne putem imagina ca in fiecare an, cate un oras romanesc de dimensiuni medii ramane parasit.

Cei mai multi romani sunt in Italia (1,3 milioane de oameni), Spania (1,17 milioane) si Marea Britanie (cateva sute de mii). Dar comunitati mari de romani se gasesc si in Germania, SUA, Canada. Un raport recent al ONU referitor la migratia internationala plaseaza Romania pe locul 2 intre tarile cu cea mai mare rata de crestere medie anuala a populatiei din diaspora in perioada 2000-2015, dupa Siria. Razboiul este cel care i-a determinat pe sirieni sa plece din tara lor. In situatia Romaniei este insa vorba despre o migratie economica, in cautarea unui trai mai bun.


In preajma zilei romanilor de pretutindeni, MKOR Consulting a realizat un studiu adresat romanilor din diaspora, la care au raspuns peste 1100 de romani aflati in peste 60 de tari din intreaga lume. Si pentru ca este zi de sarbatoare acum, si pentru ca Romania va implini in noul an 100 de ani de existenta, ne-am dorit nu doar sa aflam, statistic, cati au plecat si unde, ci si ce simt romanii plecati fata de tara lor, care sunt motivele pentru care ar reveni in tara, dar si ce ii retine inca departe de aceasta.

Ce inseamna Romania pentru cei plecati de acasa?

Romania este ”acasa”, este locul nasterii, este casa parinteasca pentru 23% dintre romanii aflati peste granitele tarii. Si tot atatia asociaza Romania cu natura pura: verdele, peisajele din locurile natale, padurile, muntii si marea sunt imaginile care reapar in mintea lor. Totodata, nu se poate sa nu se gandeasca la familie, la parinti, bunici si copii: 21% dintre romanii plecati in strainatate se gandesc in primul rand la familie.

”Muntii, marea, mancarea buna, vinul nostru, muzica si portul”
"Parinti, bunici, prieteni, Biserica”
”Acasa, cel mai frumos loc”
”Coruptie, furturi de bani din institutiile publice si private, guvern incompetent cu ministri nepregatiti.”
”Tara frumoasa, conducatorii sunt un blestem”

studiu mkor

Romania este asociata de diaspora si cu traditiile si portul national (14%), dar si cu mancarea buna, gustoasa, naturala (9%). Sarmalele, cozonacii, slanina si rosiile cu gust apar des in gandurile celor care au ales sau au fost nevoiti sa traiasca departe de tara lor. 9% dintre cei plecati peste hotare traiesc sentimente de nostalgie, dor si amintiri legate de copilarie, altii se gandesc la prieteni (4%), la oameni buni si spiritualitate (2%).

Nu ii putem ignora insa pe cei 10% pentru care Romania trezeste sentimente si ganduri dureroase. Acestia sunt cei pentru care Romania inseamna saracie, coruptie, infrastructura proasta, lipsa de perspective, tristete.

Cei mai multi romani plecati isi doresc sa revina in Romania pentru ca aici sunt ACASA

38% dintre romanii intervievati doresc sa se intoarca in tara. Acestora li se alatura alti 35% care sunt neho tarati, carora le trebuie acea incredere ca pot trai bine si in tara lor, pentru a se intoarce (18% ”poate” ar reveni, iar alti 17% ”nu stiu”). Romanii plecati in ultim ii 3 ani sunt si cei mai dornici sa se reintoarca in tara (41% dintre ei).

Cei mai multi dintre cei care isi doresc sa se intoarca in Romania, o fac pentru ca simt romaneste, pentru ca aici se simt ACASA (36%), pentru ca isi iubesc tara, pe care o percep ca ”a lor” (24%), dar si pentru ca se simt romani si apartin acestor locuri (19%). Alti 22% se intorc la familiile lor lasate in
urma, iar dorul generalizat de casa, prieteni si tara este motivul care ii determina sa se intoarca pe 9% dintre cei care vor sa revina in tara.

Sunt si 8% dintre cei plecati care vad in Romania o tara plina de oportunitati, in care vor sa isi deschida afaceri, pornind de la cele invatate si experientele avute peste hotare.

Ce ii retine sa se intoarca in Romania?

Romanii plecati din tara cu mult timp in urma si-au construit o noua viata in tarile de adoptie. Pe cei plecati mai recent ii retine lipsa perspectivelor oferite de tara lor.

Doar 6% dintre romanii plecati peste granite nu mai doresc sa revina pe meleagurile Romaniei, in timp ce 18% vor sa vina doar in vizita. Romanii plecati in perioada 2005-2014 sunt cei in randul carora se afla cei mai multi dintre cei care nu s-ar mai intoarce in Romania (8% dintre ei), sau ar veni doar in vizita (21% dintre ei).

Cei mai multi (41%) dintre cei care nu ar mai reveni in tara sunt cei care s-au integrat deja in tara de adoptie, si-au gasit un rost, au intemeiat o familie. Acestia sunt in general romanii plecati de peste 5 ani din tara.

Romania insa nu a reusit sa ofere un motiv de intoarcere pentru multi romani: 39% din cei care nu mai intentioneaza sa revina in tara nu considera ca mai au un viitor aici, nici ca Romania le mai poate oferi sansa unei vieti mai bune. Alti 26% sunt dezamagiti de directia in care merge tara si in special de mediul politic (13%), respectiv de coruptia generalizata (13%).

Romanii din Diaspora – ambasadori veritabili ai Romaniei peste hotare

Mandria si bucuria sunt sentimentele care infloresc in inimile romanilor din diaspora atunci cand au ocazia sa intalneasca o marca romaneasca in tarile de adoptie. O parte mai mica dintre ei (18%) sunt uimiti, intalnirea cu produse si servicii romanesti nefiind una la care s-ar fi asteptat. Doar 3% dintre romanii
din diaspora raman indiferenti si sceptici intr-o astfel de situatie.

Mandria este si motivul pentru care diaspora romaneasca reprezinta adevarati ambasadori pentru Romania: 61% dintre romanii aflati peste granite ar recomanda prietenilor lor marcile de produse romanesti fara sa stea pe ganduri. Si 98% dintre acestia deja si-au indemnat noile cunostinte din tarile de adoptie sa vina sa viziteze Romania.

”Romania e locul unde viitorul zambeste”

Dincolo de statistici, raman sentimentele, raman cuvintele spuse din suflet de rudele si prietenii fiecaruia dintre noi, plecati nu doar pentru a-si cauta o viata mai buna pentru sine, ci si pentru a-si sustine familiile, ramase acasa. Le lasam pe acestea sa graiasca in continuare si spunem ”La multi ani, romani, oriunde v-ati afla!”

De ce intentionati sa reveniti in Romania?

  • Pentru ca acolo a ramas sufletul meu.
  • Pentru ca Romania este tara mea si vreau ca si copilul meu sa creasca inconjurat de traditii romanesti.
  • Pentru ca acolo este pentru noi "acasa", familia si ne lipsesc multe produse romanesti cu care am crescut.
  • Pentru a-mi crea o familie proprie si a fi cu cei dragi. Asta dupa ce imi creez o stabilitate financiara solida.
  • Pentru ca m-am saturat de strainatate si orice ar fi Romania ramane tara mea.
  • Pentru ca e tara mea, acolo vreau sa imi traiesc batranetile.
  • Pentru ca nicaieri nu-i ca acasa.
  • Pentru ca e tara mea si toate persoanele dragi mie sunt acolo.
  • Acolo imi sunt radacinile, familia, prietenii, oamenii dragi si acolo ma identific.
  • Deoarece acolo e casa mea si tara mea de suflet.
  • Pentru ca acolo sunt radacinile mele, acolo ma simt EU, acolo este casa mea si neamul nostru romanesc...
  • Nicaieri nu-i mai bine ca acasa.
  • Pentru ca mi-e dor de tot ce am lasat acolo: casa parinteasca, micuta livada din spatele curtii, gradinita de flori si, nu in ultimul rand, cativa prieteni adevarati.
  • Pentru a pune in practica multe din lucrurile pe care le-am invatat aici, o eventuala afacere... Si pentru ca NICAIERI NU-I CA ACASA!!
  • Sa reusesc sa aduc o schimbare!
  • Pentru ca acolo ma simt completa si intr-adevar Acasa!
  • Pentru a intemeia o familie, si pentru a-mi deschide o mica afacere (un restaurant).
  • Sper sa se schimbe... este radacina mea... o iubesc.
  • Deoarece oamenii sunt extraordinari, iar natura minunata.
  • Dupa pensionare doresc sa traiesc, daca va fi posibil, alaturi de rudele mele! Pentru asta ar trebui pus la punct sistemul sanitar aflat intr-o stare mai mult decat precara!
  • Acolo ne-am nascut... acolo vrem sa murim... aici stam un timp, nu toata viata.
  • Dor de plaiuri natale si caldura romanilor.
  • Pentru ca este tara in care ne-am nascut si crescut... unde traim este doar pasager ...
  • Este tara mea. Chiar daca am plecat nu inseamna ca nu mai imi iubesc tara. Intr-o zi voi reveni. Dar e posibil sa mai dureze...
  • Legaturile sufletesti, mancarea, aerul, soarele, 4 anotimpuri, sarbatorile, cunostintele, aceeasi limba ...alta conexiune cu oamenii.
  • N-as putea sa-mi astept sfarsitul in alta tara.
  • Pentru ca sunt roman si voi ramane roman.
  • Pentru ca sunt romanca, sufletul, originile si traditiile imi sunt acasa. Romania e acasa, orice si oricum ar fi!
  • Pentru ca ne avem originile acolo, familia, casa, prietenii, locurile in care am copilarit, am crescut, am trait clipe si momente. Pentru ca la un moment dat obosesti sa mai hoinaresti.
  • Imi este dor de tara mea Romania, dupa mai bine de 15 ani cred ca a sosit momentul incet, incet sa ma gandesc la reintoarcere. Cred caci cu totii intr-un final ne dorim acelasi lucru!
  • Romania e locul unde viitorul zambeste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri