In acest scop, in data de 7 decembrie, a fost pus in transparenta decizionala Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea, functionarea si finantarea activitatii de asistenta medicala comunitara. Se va asigura, astfel, implementarea prevederilor OUG 18/2017, privind asistenta medicala comunitara, aprobata de Guvern in luna februarie, prin care s-a creat cadrul legislativ necesar pentru infiintarea centrelor comunitare integrate, care vor oferi atat servicii medicale, cat si servicii sociale.

Proiectul de act normativ pus in transparenta ieri, deschide posibilitatea accesarii fondurilor structurale si de investitii europene din cadrul POCU 2014-2020 (Programul Operational Capital Uman) pentru formarea de personal (asistenti medicali comunitari, moase, mediatori sanitari) si dezvoltarea de metodologii privind serviciile comunitare integrate.

De asemenea, proiectul reglementeaza cadrul legal pentru accesarea fondurilor structurale si de investitii europene din cadrul POR 2014-2020 ce vor fi utilizate pentru construirea, reabilitarea, modernizarea si dotarea centrelor comunitare integrate.

“Prin implementarea acestui proiect, urmarim sa asiguram un acces mai bun al populatiei din mediul rural la servicii de sanatate. Doar asa vom putea evita situatiile in care oamenii de la sate ajung la medic in stadii avansate de boala, cand recuperarea medicala este mult mai grea. In general, astfel de cazuri provin din comunitatile de rromi, familiile monoparentale, someri sau persoane cu afectiuni cronice care nu sunt monitorizate periodic”, a precizat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

Fady Chreih, Regina Maria:...
Citeste si: Fady Chreih: Piata de servicii medicale va intra intr-o noua etapa

In cadrul proiectului vor fi infiintate, construite, reabilitate si dotate minim 180 de centre. Dintre acestea, 137 vor fi finantate pe baza unei liste predefinite a localitatilor, iar diferenta, pana la cel putin 180, se va selecta in baza unui tip de apel care va fi stabilit de catre Autoritatea de Managenent pentru POR.

Sursa foto: Agerpres