13 Decembrie 2017

O masa cu carne o data la doua zile sau doua perechi de pantofi adecvati, printre luxurile pe care jumatate dintre romani nu si le permit



Cruda realitate din tara cu cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana! Jumatate din populatia Romaniei este privata de mijloacele materiale si sociale necesare unei vieti decente. Ce inseamna asta? Ca 50% dintre romani nu isi permit, simultan, cinci “luxuri” printre care se numara o saptamana de vacanta pe an departe de casa, o masa cu carne o data la doua zile, incalzirea adecvata a locuintei sau doua perechi de pantofi potriviti.

Indicatorul care arata cat de rau traiesc locuitorii unei tari, denumit rata de deprivare materiala si sociala, este calculat de biroul de statistica al Uniunii Europene (Eurostat). In 2016, Romania se afla pe primul loc, cu 50% din populatie aflata in aceasta stare, fiind urmata de Bulgaria, cu 48%, Grecia, cu 36%, Ungaria, cu 32% si Lituania, cu 29%.La polul opus se afla tarile nordice, cu cele mai mici cote ale degradarii conditiilor materiale si sociale: 3% in Suedia, 4% in Finlanda, 5% in Luxemburg si 6% in Danemarca.

Cum se defineste, de fapt, o persoana care sufera de deprivare materiala si sociala? Nu isi permite cel putin cinci elemente din urmatoarea lista: sa faca fata unor cheltuieli neasteptate; o saptamana de vacanta pe an departe de casa; sa evite restante la rata, chirie, utilitati; o masa care sa includa carne, pui sau peste o data la doua zile; sa isi incalzeasca suficient locuinta; o masina pentru uz personal; sa inlocuiasca mobila sau hainele invechite cu unele noi; sa aiba doua perechi de incaltari adecvate; sa cheltuie o mica suma de bani saptamanal pentru propria persoana; sa desfasoare constant activitati de relaxare, sa se intalneasca cu familia sau prietenii pentru a manca sau a bea ceva cel putin o data pe luna; sa aiba o conexiune la Internet.

In UE, rata de degradare a conditiilor sociale si materiale este mai mare in randul persoanelor cu un nivel mai redus de educatie. Una din patru persoane (25%) din UE cu educatie slaba sufera de deprivare materiala si sociala, in timp ce printre cei cu educatie superioara rata este de 5%. Anul trecut, 16% din populatia Uniunii Europene (75 de milioane de persoane) se aflau in stare de deprivare materiala si sociala.

La fel se intampla si in Romania. Cea mai mare rata de deprivare este in randul populatiei care a absolvit invatamantul primar sau invatamantul secundar inferior (62%), in timp ce indicatorul se afla la 45,7% in cazul celor care au absolvit invatamantul secundar superior. In schimb, doar 15,2% dintre cei care termina cursurile din invatamantul postliceal sau universitar au aceasta problema.



Citeste si