Preturile alimentelor au crescut anul acesta de la o luna la alta, insa nu intr-un ritm alert, in unele luni inregistrandu-se chiar scaderi la anumite categorii de produse. In acelasi timp, exista unele alimente la care preturile au crescut semnificativ, intr-un mod inexplicabil.

Unele dintre cele mai mari scumpiri la alimente au fost inregistrate, in 2017, la cartofi si la oua . De notat este ca aceste cresteri de pret nu au survenit treptat, de-a lungul intregului an, ci de la o luna la alta. In cazul cartofilor, de exemplu, scumpirea s-a produs in plin sezon al cartofilor de toamna, cand, teoretic, pe piata intra noua recolta.

Potrivit Indicelui Preturilor de Consum (IPC), calculat lunar de Institutul National de Statistica ca procent fata de luna anterioara, cartofii s-au scumpit cel mai mult intre lunile septembrie si octombrie. Astfel, IPC pentru cartofi a crescut de la 92,07% (procentul arata ieftinirea cartofilor in septembrie fata de august, fiind sub 100%) la 105,41% (procentul arata cresterea preturilor fata de septembrie). In noiembrie, pretul cartofilor a stagnat.

Interesant este ca, in trimestrul al treilea, pretul mediu al unui kilogram de cartofi scazuse, la poarta fermei, la 1,2 lei – fata de 1,53 lei in trimestrul al doilea si de 1,41 lei in primul trimestru din 2017, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

La oua, cresterea de pret a fost de-a dreptul spectaculoasa in noiembrie: IPC a ajuns la 129,21%, deci o crestere de aproape 30% fata de pretul din octombrie. Pretul oualor este in crestere inca din luna iulie, dar procentele nu au fost atat de mari. In trimestrul a treilea, pretul oualor la poarta fermei a fost de 0,46 de lei pe bucata, fata de 0,44 lei pe bucata in trimestrul al doilea si de 0,56 lei pe bucata in primul trimestru din 2017.

De altfel pretul oualor a fost subiect de discutie in ultimele cateva luni, iar unii dintre retaileri au decis sa ieftineasca aceste produse. Este cazul retelei Kaufland care, impreuna cu unul dintre furnizorii sai, Cooperativa Agricola ”Tara Mea”, o asociatie a micilor fermieri romani si furnizeaza oua in magazinele Kaufland, a luat decizia sa ieftineasca ouale.

”Kaufland Romania si Cooperativa Agricola Tara Mea inteleg nevoia consumatorilor de a beneficia de cele mai bune preturi si vin in sprijinul acestora modificand incepand de astazi, 23 noiembrie, pretul unui cofraj de 30 de oua de la Cooperativa Agricola Tara Mea de la 23,49 lei la 19,99 lei in toate magazinele Kaufland din Romania. Pretul pe ou ajunge astfel la aproximativ 0,66 lei”, declarau, la sfarsitul lunii noiembrie, reprezentantii Kaufland Romania.

Consumul mediu lunar de oua pe persoana a crescut, potrivit datelor Institului National de Statistica (INS) la 14,4 bucati (in trimestrul al treilea), de la 13,5 bucati in primul trimestru al anului. Preturile au crescut, in 2017, si la produse precum carnea, pestele, branza, lapte, unt.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri