Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) atrage atentia asupra felului in care autoritatile din Sanatate trateaza problemele cu care se confrunta sistemul in acest moment. Patronatul sustine ca dupa situatia tensionata de la inceputul anului, procedura de intrare in vigoare a noului Contract-Cadru nu urmareste cursul firesc, intrucat normele de aplicare ale acestuia, care au un parcurs legal de 30 de zile, inca nu sunt disponibile, ceea ce face tot mai indepartat momentul semnarii noilor contracte de catre furnizori.

"Nu doar ca nu avansam catre finalizarea cu succes a acestei etape, dar iata ca avem surpriza unor noi modificari in Contractul Cadru anuntate, coincidenta sau nu, inaintea unei zile libere. De mentionat este faptul ca nu ar fi prima data cand se procedeaza in acest fel. Desi Contractul Cadru este de asteptat sa intre in vigoare de la 1 aprilie, iata ca discutam astazi despre schimbarea anumitor reguli incepand cu 1 iulie. In lipsa normelor de aplicare, aceste noi prevederi raman o necunoscuta ce poate afecta grav procesul de contractare si, prin urmare, accesul pacientilor la servicii decontate", sustine Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

In opinia PALMED, sistemul medical se confrunta cu o finantare mult sub necesitati si mai ales cu o gestionare fundamental gresita si dezechilibrata a banilor existenti.

"Am inaintat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate propuneri care pornesc de la un tarif corect pentru fiecare caz rezolvat ori serviciu oferit si un proiect care vizeaza o eficientizare a felului in care sunt cheltuiti banii. Diferenta de abordare trebuie sa se bazeze pe performanta in beneficiul pacientului. Avem toate argumentele: salariile au crescut, minim si mediu, cursul euro a crescut si are un trend ascendent in continuare, inflatia a crescut si ea. Numai tarifele din Sanatate bat pasul pe loc, iar plata serviciilor, intr-o proportie covarsitoare, este sub costul real, ceea ce afecteaza in egala masura publicul si privatul. Rezultatul? Tot mai multi bani se duc pe plata salariilor si tot mai putini raman pentru pacienti", spune Cristian Hotoboc, intr-un comunicat de presa al PALMED.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private isi exprima nemultumirea fata de lipsa unor politici de sanatate coerente, care sa isi urmeze cursul stabilit independent si indiferent de schimbarile mai mici sau mai mari generate de modificarile contextului politic.

Citeste si:
Saracia celor tineri face din Romania campioana inegalitatii sociale
Saracia celor tineri face din...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
PALMED solicita CNAS introducerea contributiei personale