Istoricul Neagu Djuvara a murit la varsta de 101 ani

Istoricul Neagu Djuvara a murit joi, la varsta de 101 ani. Istoric, diplomat, filozof, jurnalist si romancier, Neagu Djuvara s-a nascut la 18 august 1916, la Bucuresti, intr-o familie aristocrata de origine aromana, potrivit Hotnews.

In perioada comunista, Neagu Djuvara si-a petrecut zeci de ani in exil, el revenind in tara dupa decembrie 1989.

Neagu Djuvara a studiat la Paris, fiind licentiat in Litere la Sorbona (1937) si doctor in Drept (Paris, 1940).

In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Djuvara a luat parte la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie - noiembrie 1941), fiind ranit in apropiere de Odesa.

In mai 1943, Neagu Djuvara a fost angajat prin concurs la Ministerul de Externe, iar in dimineata zilei de 23 august 1944 a fost trimis curier diplomatic la Stockholm, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica. Numit secretar de legatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, el avea sa ramana in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii au preluat si acest minister, potrivit Wikipedia.

Citeste si:
Istoricul Neagu Djuvara, inmormantat cu onoruri militare
Istoricul Neagu Djuvara a...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Implicat in procesele politice din toamna lui 1947, Neagu Djuvara hotaraste sa ramana in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii ale exilului romanesc (secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani, la Paris; Radio Europa Libera; secretar general al Fundatiei Universitare "Carol I").

In 1961, Djuvara pleaca in Africa, in Republica Niger, unde va petrece 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine. In paralel, el este profesor de drept international si de istorie economica, la Universitatea din Niamey.

Tot in aceasta perioada, Neagu Djuvara si-a reluat si studiile de filosofie la Sorbona. In mai 1972, obtine doctoratul de stat la Sorbona cu o teza de filosofie a istoriei, sub conducerea sociologului si filozofului Raymond Aron. Mai tarziu, obtine si o diploma a Institutului national de limbi si civilizatii orientale de la Paris.

Din 1984 este secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana dupa decembrie 1989, cand revine in tara, dupa zeci de ani petrecuti in exil.

Citeste si:
Un bolnav asimptomatic a murit la câteva ore după ce a refuzat...
Galați: Un bolnav...

Din 1991 in pana in 1998 este profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti.

Neagu Djuvara a fost si membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi si al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucuresti.

Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri