Romania ocupa locul 29 in Indexul Statului de Drept 2018, care masoara nivelul la care 113 tari din lume adera la principiile statului de drept. Raportul este realizat de World Justice Project, o organizatie independenta multidisciplinara care are ca obiectiv progresul in ceea ce priveste statul de drept in intreaga lume, potrivit Digi24.

Raportul este un instrument cantitativ pentru masurarea respectarii statului de drept si este bazat pe un sondaj care a vizat 1.000 de repondenti din fiecare tara si un chestionar care a implicat experti calificati si activisti pentru drepturile omului.

Clasamentul ia in considerare opt factori: constrangeri asupra puterii guvernului, absenta coruptiei, un guvern deschis/transparent, drepturi fundamentale, ordine si securitate, aplicarea corecta a legii, justitia civila si penala.

Dintre tarile balcanice, Romania, aflata pe locul 29, este printre statele situate pe o pozitie foarte buna, fiind surclasata doar de Slovenia, care se afla pe locul 26. Croatia ocupa locul 35, iar Bulgaria, Bosnia si Macedonia ocupa locurile 55, 56 si 57.

In clasamentul mondial, Danemarca este pe primul loc, fiind urmata de Suedia, Norvegia si Finlanda. Venezuela se afla pe ultima pozitie.

Marea Britanie a iesit din top 10, ocupand locul 11 iar Polonia ocupa pozitia 25.

Rusia se afla pe locul 89, cu un loc in fata Turciei, iar Filipine este tara care a cazut cele mai multe locuri, 18, pana pe locul 88.

Raportul releva, de asemenea, ca respectarea drepturilor fundamentale ale omului a scazut in aproape doua treimi dintre cele 113 tari analizate, in contextul cresterii la nivel global a nationalismului autoritar.

In 71 dintre cele 113 tari, increderea oamenilor ca le sunt protejate drepturile fundamentale a scazut fata de ultimul sondaj efectuat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri