Raportul este un instrument cantitativ pentru masurarea respectarii statului de drept si este bazat pe un sondaj care a vizat 1.000 de repondenti din fiecare tara si un chestionar care a implicat experti calificati si activisti pentru drepturile omului.

Clasamentul ia in considerare opt factori: constrangeri asupra puterii guvernului, absenta coruptiei, un guvern deschis/transparent, drepturi fundamentale, ordine si securitate, aplicarea corecta a legii, justitia civila si penala.

Dintre tarile balcanice, Romania, aflata pe locul 29, este printre statele situate pe o pozitie foarte buna, fiind surclasata doar de Slovenia, care se afla pe locul 26. Croatia ocupa locul 35, iar Bulgaria, Bosnia si Macedonia ocupa locurile 55, 56 si 57.

In clasamentul mondial, Danemarca este pe primul loc, fiind urmata de Suedia, Norvegia si Finlanda. Venezuela se afla pe ultima pozitie.

Statul paralel de noi: un nou...
Citeste si: Statul paralel de noi: un nou proiect de tara

Marea Britanie a iesit din top 10, ocupand locul 11 iar Polonia ocupa pozitia 25.

Rusia se afla pe locul 89, cu un loc in fata Turciei, iar Filipine este tara care a cazut cele mai multe locuri, 18, pana pe locul 88.

Raportul releva, de asemenea, ca respectarea drepturilor fundamentale ale omului a scazut in aproape doua treimi dintre cele 113 tari analizate, in contextul cresterii la nivel global a nationalismului autoritar.

In 71 dintre cele 113 tari, increderea oamenilor ca le sunt protejate drepturile fundamentale a scazut fata de ultimul sondaj efectuat.

Orasele in care te simti in...
Citeste si: Siguranta personala in era digitala: cele mai sigure orase din lume