Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa pe tema salariilor, ca s-a stiut ca la aproximativ 3% din bugetari le va scadea salariul inca din luna mai 2017, argumentand ca au fost necesare ajustarile de salarii, noteaza Hotnews.ro.

"Salariile demnitarilor au scazut cu sume pana la 40%. La 1 iulie 2017 salariul presedintelui a scazut la 12.400 net. Ca urmare a majorarii salariului minim la 1.900 de lei si a scaderii impozitului pe salariu, de la 1 ianuarie a avut o crestere, dar salariul net e in continuare mai mic decat cel anterior aplicarii legii salarizarii. Salariul presedintelui determina maximul in sistemul bugetar si nici un alt salariat nu il poate depasi", a declarat ministrul Muncii, precizand ca raportul intre cel mai mic salariu si cel mai mare a fost stabilit 1 la 12, salariul presedintelui.

Vasilescu a precizat ca "s-a stiut" de scaderile salariale, iar ea a anuntat de mai multe ori acest lucru.

"S-a stiut ca la aproximativ 3% dintre bugetari vor scadea salariile inca din luna mai. Eu am anuntat acest lucru de mai multe ori. Nu am pornit de la inceput de la ideea scaderii vreunui salariu, dar pentru a respecta raportul de 1 la 12 au fost necesare ajustari salariale.Culmea e ca cei care criticau salariile mari de la stat si care cereau un raport de macar 1 la 13 acum considera ca nu e oportuna niciun fel de scadere a vreunui salariu, chiar daca acesta e scapat de sub orice control", a spus ministrul.

Cresteri salariale diferite din 2019

Ministrul Muncii a anuntat ca in 2019 cresterile salariale vor fi diferite, urmand ca abia in 2022 sa se echilibreze sistemul de salarizare.

"Abia in 2022 se va echilibra sistemul, ca aceeasi functie si gradatie sa fie platita la acelasi nivel. In 2018 toti bugetarii au o crestere bruta cu 25%, cu exceptia celor care coboara direct in grila din 2022 si cei care au o crestere mai mare de 25%, adica 28,5%: IT, cercetatori, persoane cu handicap, lucratori sezonieri. Personalul didactic salarial va avea de la 1 martie o crestere de 20%. Din 2019 bugetarii vor avea cresteri diferite: cei cu salarii mai mici - crestere mai mare, cei cu salarii mai mari vor stagna", a explicat Lia Olguta Vasilescu.

Despre sporuri

"In ceea ce priveste sporurile: in multe cazuri depaseau salariile de baza. S-a luat decizia plafonarii pe ordonator de credite la 30%. E o practica europeana. Asta nu inseamna ca un angajat in spital la infectioase poate sa aiba spor de 30%, poate avea 80%, dar pe total ordonatorul trebuie sa se conformeze", a mai spus ministrul.

Ministrul muncii: Unii spun ca ce am dat cu o mana am luat cu alta

"Impactul legii salarizarii e de 42 miliarde de lei. Majorarile salariale au inceput din 2017, care au generat cheltuieli salariale la 71 miliarde in 2017 si la 81 miliarde in 2018. In 2017 s-au facut majorari salariale in total de 22%, in unele cazuri mai mici, in altele si de 50%. Asta inseamna 4% in net pe 2018. Anul trecut au fost facute mai multe majorari salariale, ceea ce a dus la cresterea bugetului cu 13 miliarde de lei.
Sigur ca adevaratele cresteri sunt in 2019, mai ales pentru cei cu salarii mici", a explicat ministrul.

Vasilescu a spus ca in sectorul bugetar exista mai multi salariati cu regim part-time, iar ministerele de resort vor incerca intregirea normei la 8 ore, iar in urmatoarea sedinta de guvern va fi emisa o ordonanta de urgenta.

Despre salariile grefierilor

Ministrul sustine ca salariile grefierilor nu ar trebui sa scada, dar ii invita pe acestia la o discutie, pentru a clarifica acest aspec

"Cresterile inregistrate in legea salarizarii pana in 2022 pentru grefieri sunt intre 23 si 99%. Deoarece salariile grefierilor nu depaseau grila din 2022, rezulta ca nu ar trebuie sa inregistreze nicio pierdere. Nici transferul contributiilor nu afecteaza salariile. O varianta posibila e sa se fi modificat cuantumul salariilor prin hotarari judecatoresti dupa aparitia legii. In 6 luni niciun reprezentant al grefierilor nu s-a adresat Ministerului Muncii. Abia ieri am primit un comunicat de presa. Le adresez rugamintea ca maine, la ora 9.00, sa vina la cabinetul meu pentru a discuta aceste chestiuni, ca sa vedem de unde vin scaderile, daca e vorba de scaderi. Sunt foarte multe greseli de aplicare a legii. E posibil sa fie si cazul grefierilor", a adaugat Vasilescu.

Lia Olguta Vasilescu a precizat ca la spitalele de psihiatrie si boli infectioase nu se inregistreaza scaderi, nici in cadrul Ministerului Culturii.

In ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Externe, "scaderea salariilor se produce deoarece sunt salarizati la nivel de conducere de functie si nu la nivelul gradului diplomatic pe care il au. Pot opta". "La subordonatele Ministerului Tineretului, e exclus sa scada salariile", a completat ministrul.

In cee ce priveste salariile politistilor, "este o generalizare incorecta; in aplicarea legii salarizarii nu exista sacaderi de salarii pentru politisti.
A incetat aplicarea unui spor, iar cei de la sindicate stiu foarte bine ca sporul are o perioada limitata de timp. Sporul a fost introdus distinct printr-un amendament. De el au beneficiat circa 8.000 de politisti. Pentru ca nu era permanent, nu putem spune ca s-a taiat, si-a incetat aplicabilitatea. Singurul efect in MAI e pentru anumiti manageri publici, in varful piramidei, unde e o diferenta de 160 de lei", a mai spus ministrul.

Lia Olguta Vasilescu a spus ca situatia angajatii IT celor de la stat a fost rezolvata prin majorarea de 28,5%. 'Cei din privat vor beneficia de prevederile unei OUG care se afla in lucru la MFP", a mai spus ea.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri