Articolele si reportajele de presa din ultima saptamana au vorbit foarte mult despre situatia in care au ajuns cu legea salarizarii anumite categorii de angajati precum cei ce lucreaza in domeniul IT sau cei care lucreaza part time. Cu toate acestea, exista si o alta categorie foarte afectata, mai ales prin noua ordonanta OUG 3/2018. Este cea a angajatilor aflati in concediu medical, aici incluzand viitoarele sau proaspetele mame care sunt in concediul pre sau post natal (in maxim de 126 zile). De asemenea, veniturile micsorate pe perioada concediului prenatal vor influenta in sens negativ si indemnizatia de crestere copil ce urmeaza a fi primita.

Aceasta ordonanta presupune a rezolva problema celor cu contract part time si a celor angajati in IT, insa include si o modificare ce scade semnificativ veniturile persoanelor aflate in concediu medical. Pentru a demonstra mai exact cum sunt acestea influentate, pornim de la modul lor de calcul: CM (Concediul medical) = 85% din media zilnica a brutului in ultimele 6 luni anterioare concediului x nr. zile lucratoare in luna de calcul - contributia CAS

Baza de calcul fiind calculata pe sume trecute nu sunt modificari, insa modificarile vin din contributia CAS, astfel:

  • in dec 2017, contributia CAS era plafonata la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara); Salariul mediu brut pe tara in luna decembrie era de 3.131 de lei;
  • in ian 2018, a crescut atat salariul mediu brut pe tara, cat si procentul care se aplica, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe tara). Salariul mediu brut pe tara in luna ianuarie era de 4.162 de lei;
  • dupa OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculeaza ca 25% din indemnizatia de concediu efectiv primita de fiecare.

Calcul cu exemplu clar:

Baza de calcul Media zilnica pe ultimele 6 luni, din brut (lei) Indemnizatia zilnica
(lei) - 85% din media zilnica
Exemplu ipotectic 200 170
Zile lucratoare Indemnizatie totala CAS de plata Venituri primite din concediu medical
Decembrie 18 3.060 115 2.945
Ianuarie 20 3.400 364 3.036
Februarie 20 3.400 850 2.550
*intre decembrie si ianuarie nu se vede modificarea pe venitul final primit intrucat exista diferenta de numar de zile lucratoare intre cele doua luni

Articolele legislative prin care se fac aceste modificari:

  • inainte de OUG 3/2018 era astfel:

o) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la alin. (3), corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

  • cu OUG 3/2018 se modifica in:

o) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale.

Se observa in mod clar eliminarea plafonului de 35% din salariul mediu brut pe tara. Desi OUG 3/2018 a fost aprobata joia trecuta, Guvernul a dat de inteles ca se va aplica retroactiv, inclusiv din ianuarie, desi mamele aflate in concediu pre/post natal au incasat deja indemnizatiile pe aceasta luna.

Aceste luni de concediu medical, prenatal - in cazul mamelor, se iau si in calculul indemnizatiei de crestere copil (acea indemnizatie primita pana la implinirea a 2 ani a copilului) - astfel, veniturile micsorate pe perioada concediului prenatal vor influenta in sens negativ si indemnizatia de crestere copil ce urmeaza a fi primita.

Sursa foto: bulentevren / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri