Utilizarea excesiva de antibiotice de ultima generatie in mod nejustificat, fara efectuarea de analize de laborator care sa dovedeasca necesitatea si eficienta tratamentului, reprezinta o crima impotriva umanitatii si o deturnare de fonduri de la CNAS prin recomandarea nejustificata de medicamente.

In Romania este mai usor sa obtii o cutie de antibiotice decontate de CNAS decat sa iti faci analiza care dovedeste necesitatea ei pe motiv ca nu exista plafon, sustine Colegiul Pacientilor din Romania. Cauzele acestei situatii includ lipsa unei abordari sistematice integrand toate partile implicate: inexistenta unui sistem de sanatate eficient, slaba constientizare in randul personalului medical, precum si lipsa de informare a populatiei.

In acest context, Colegiul Pacientilor cere urgent CNAS si Ministerului Sanatatii urmatoarele masuri:

  • eliminarea restrictiilor de plafon pentru testarile bacteriologice si analize de laborator, cu efect imediat.
  • crearea de urgenta a unui sistem de raportare a rezistentei la antibilotice la nivel national pe modelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
  • raportarea datelor in sistemul GLASS (Global Antimicrobial Resistance Surveillance System) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis un avertisment global privitor la implementarea unor masuri urgente de control al rezistentei microbiene. Cele mai frecvente bacterii rezistente sunt in acest moment: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, urmata de Salmonella spp.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in randul pacientilor supecti de infectii in sange, proportia bacteriilor rezistente la cel putin unul dintre cele mai comune antibiotice variaza intre 0% si 82%.

Rezistenta la Penicilina, un medicament utilizat de decenii la nivel mondial pentru tratarea pneumoniei, s-a constatat o incidenta a tulpinilor rezistente de pana la 51% in randul tarilor care au furnizat date. Intre 8% si 65% dintre infectiile cu E. coli asociate cu infectiile sistemului urinar prezinta rezistenta la Ciprofloxacin, unul dintre cele mai comune antibiotice utilizate la tratarea acestor afectiuni.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis, la solicitarea Colegiului Pacientilor, ca Romania nu a transmis date si nu se afla in lista tarilor care contribuie la crearea unei baze internationale de date privitoare la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice.

"Dupa estimarea noastra, peste 50% dintre antibioticele utilizate in Romania nu sunt recomandate in baza unor analize microbiologice care sa dovedeasca necesitatea sau, mai grav, eficienta acelui tratament. De cand sunt utilizate antibioticele au salvat sute de milioane de vieti si ne dorim sa le folosim in continuare. Daca, nu vor fi luate urgent masuri de stopare a utilizarii irationale, sanatatea si viata oamenilor vor fi puse in pericol", a mai transmis Colegiul Pacientilor.

Asociatia Colegiul Pacientilor cere Ministerului Sanatatii si Guvernului sa aiba in vedere implementarea urgenta a unui plan national de masuri, cu obiective si termene precise, deoarece aceasta situatie reprezinta una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii publice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri