Mediul de afaceri, frustrat de starea infrastructurii din Romania, cere Guvernului sa isi asume marile proiecte

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) cere Guvernului, printr-o scrisoare deschisa, sa isi asume marile proiecte de infrastructura prin infiintarea unei Unitati de proiect, care sa functioneze la nivelul Guvernului ca un organism interministerial. Solicitarea mediului de afaceri vine pe fondul exasperarii fata de intarzierea marilor proiecte de infrastructura, noteaza Hotnews.ro.

"Este bine cunoscuta importanta infrastructurii de calitate pentru cresterea economica si in egala masura, intarzierile Romaniei la acest capitol. Lipsa infrastructurii frustreaza mediul de afaceri, cetatenii si inclusiv autoritatile. Membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) – companii care angajeaza peste 186.000 de persoane si au o cifra de afaceri de 187 de miliarde de lei – cred ca trebuie sa trecem dincolo de permanenta intrebare ”cine este de vina?” si sa vedem ce este de facut de acum inainte", se arata in scrisoarea deschisa a Consiliului Investitorilor Straini.

FIC considera ca o modalitate relativ simpla prin care cateva proiecte importante s-ar putea debloca si finaliza este crearea unei unitati dedicate proiectelor mari de infrastructura, care sa aiba in arsenalul sau toate instrumentele necesare pentru aceasta misiune.

Institutia sustine ca obstacole administrative care impiedica dezvoltarea infrastructurii sunt: problemele de proiectare, intocmirea defectuoasa a caietelor de sarcini, procesele si procedurile de achizitie complexe si greoaie din punct de vedere administrativ, procesele si procedurile indelungate si uneori slab coordonate de obtinere a aprobarilor necesare si lipsa resurselor pentru monitorizare in etapa de derulare.

"Pe langa toate acestea exista o tendinta de a nu invata din greselile trecutului, iar acest lucru a afectat desfasurarea proiectelor de infrastructura", subliniaza FIC.

Citeste si:
Asteptarile si provocarile mediului de afaceri in anul 2020
Marile PROVOCARI ale mediului...

Pentru a eficientiza coordonarea intre principalii actori, FIC recomanda infiintarea unei unitati de implementare a proiectelor (UIP) care sa functioneze la nivelul Guvernului ca un organism interministerial. UIP ar trebui sa fie responsabila de supravegherea implementarii marilor proiecte de infrastructura.

UIP ar urma sa beneficieze de expertiza tehnica, financiara si juridica, precum si de resurse financiare adecvate. UIP va fi organismul responsabil cu managementul proiectului cu responsabilitati clar stabilite, dar si cu autoritatea de a se asigura ca: marile proiecte sunt implementate intr-o maniera unitara, vor exista criterii de referinta care sa usureze si sa indrume planificarea si executarea viitoarele proiecte, este intotdeauna disponibila o situatie actualizata la zi, se reduc si se rezolva eventualele blocaje majore care pot aparea pe parcursul desfasurarii proiectului, exista puncte de contact pentru organisme interesate care pot sprijini la implementarea proiectelor si exista continuitate in derularea proiectelor pentru a se putea acumula experienta.

O astfel de unitate poate colabora, de asemenea, cu o serie de institutii, inclusiv cele financiare internationale pentru a pune la dispozitia UIP cunostintele privind finantarea proiectelor mari de infrastructura (stabilirea structurii de finantare a proiectelor, aplicarea celor mai bune tehnici de modelare financiara, identificarea surselor de finantare, finantarea si atragerea finantarilor private, etc.), a permite accesul la reteaua lor de experti internationali care acopera practic toate ariile de expertiza privind infrastructura si a oferi exemple de practici la nivel mondial privind planificarea, managementul si evaluarea impactului proiectelor de infrastructura si totodata, privind dezvoltarea efectiva a mecanismelor de achizitie pentru proiecte.

FIC sustine ca UIP poate colabora cu Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP), care poate fi un centru de date care furnizeaza informatii valoroase pentru luarea deciziilor.

Persoane cu cea mai inalta calificare profesionala ar trebui sa se regaseasca atat in conducerea, cat si la nivelul operativ al UIP, subliniaza FIC, care adauga ca personalul trebuie sa fie remunerat pe masura si sa i se asigure toate parghiile necesare pentru a-si duce la indeplinire misiunea.

Citeste si:
Ludovic Orban: Există un interes mare al investitorilor mari pentru...
Ludovic Orban: Există un...

"In absenta unor masuri urgente lipsa infrastructurii va incepe sa actioneze ca o frana puternica in calea dezvoltarii economice a Romaniei si va limita investitiile viitoare atat de necesare", conchide FIC.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri