Gabriela Firea a inchis din nou scolile! Nu rateaza nicio ocazie sa impiedice copiii sa mearga la scoala (sa ne reamintim si ciclonul rasuflat de anul trecut). Iarna asta era cat pe ce sa nu ii dea ocazia sa isi arate “genereozitatea” si “grija nemarginita” pentru copii si profesori. Dar, chiar inainte de Martisor, natura a decis ca primarul general al Capitalei merita o sansa…o sansa sa contribuie la analfabetismul oricum in crestere.

La prima pala de vant mai serioasa, primarul general a decis sa inchida scolile, pentru doua zile, sa se simta! (la fel s-a intamplat si anul trecut, cand a nins pe joi, si a inchis scolile luni si marti).

Da, este Cod Portocaliu de viscol in Bucuresti, dar si in Olt, Dolj si…Teleorman!!! Si acolo nu s-au inchis scolile! De altfel, Codul este valabil in 12 judete (zice ANM), iar scolile sunt inchise doar in 4, luni, si raman inchise si marti in 3 judete (conform Inspectoratului Scolar).

De ce copiii din celelalte judete pot merge la scoala, iar cei din Capitala nu? Codul este mai…Cod in Bucuresti? Sau poate ca primarul general nu da doi bani pe educatie, la propriu (a se vedea investitiile in domeniu– 19 milioane de euro in 2017, fata de 150 de milioane de euro pentru spectacole si recreere), si la figurat (fapt dovedit de notele obtinute de fiul sau cel mare la examenul de Bacalaureat - date publice).

De altfel, de ce ar face Gabriela Firea nota discordanta cu “valorile” promovate de PSD? Ne amintim cu siguranta de Ecaterina “Abramburica” Andronescu, ministru al Educatiei in mandatul caruia, printre altele, s-a permis absolventilor de liceu ca, imediat dupa ce au picat BAC-ul, sa se inscrie la facultate (beneficiare imediate fiind “fabricile de diplome” pentru clientela politica). Insa avem si mai recentii ministri: Liviu “Genunche” Pop (care s-a remarcat prin introducerea manualului de Sport si prin explicatia prevederii constitutionale potrivit careia invatamantul este gratuit in Romania… pentru copil, doar parintele plateste) si actualul (imi scapa si numele…da, nu era prea departe), Valentin Popa, care, dincolo de greselile gramaticale frecvente, s-a remarcat prin apararea plagiatului (adica a furtului!!!), numindu-l “un element nu atat de important”.

Citeste si:
Vlad Voiculescu si-a lansat planul pentru Bucuresti. Ce prioritati...
Vlad Voiculescu si-a lansat...

Sunt doar cateva exemple la care, insa, l-as adauga pe presedintele Senatului (al doilea om in stat), Calin Popescu Tariceanu, care, desi recunoaste ca noul ministru are “niste lacune”, i le explica prin faptul ca “nu este profesor de limba romana”.

Deci, ne-am inteles! Limba romana este doar pentru profesori! Atunci de ce ii mai platim sa ne invete copiii?

Ca, oricum, si daca ii platim…e cam degeaba. Rezultatele invatamantului romanesc sunt in cadere libera. Ne mandrim si facem poze cu o mana de olimpici (pe care foarte bine ii numea cineva – rezultate ale sistemului “homeschooling”), in timp ce marea masa a populatiei este agramata si, in proportie uriasa, analfabeta functional.

Cum se defineste un analfabet functional? O persoana care, desi stie sa citeasca, nu ii foloseste la nimic, pentru ca nu intelege semnificatia celor citite. Cati romani sunt in aceasta situatie? Nu se stie exact, dar se stie cati adolescenti romani (de 15 ani) sunt in aceasta situatie – aproape 40%. Ne spune Comisia Europeana in Monitorul educatiei si formarii profesionale, editia 2016. Acelasi raport arata ca abandonul scolar este in crestere in Romania, de la 17,8% in 2012 la 19,1% in 2015, desi ar trebui sa scada sub 10% in 3 ani (conform normelor europene)

Citeste si:
Alimentarea cu energie electrica va fi intrerupta temporar
Alimentarea cu energie...

Cum se reflecta acest aspect in piata muncii? Creste toleranta fata de acest handicap! Daca in urma cu cativa ani remarcam faptul ca multe firme includeau in conditiile de angajare “cunoasterea limbii romane”, un director de resurse umane dintr-o banca de top din Romania recunostea ca a inceput sa faca rabat de la regula “toleranta zero fata de dezacorduri”.

Si atunci, care este explicatia pentru dezinteresul cras al autoritatilor pentru acest domeniu vital pentru dezvoltarea Romaniei? Raspunsul l-am primit in urma cu mai bine de 10 ani de la o buna prietena, profesoara de limba romana la un liceu din Bucuresti. Dupa mai mult de 10 ani de profesorat, m-a anuntat ca renunta, pentru ca nu mai poate lupta cu sistemul (conducerea scolii, pentru cat mai putine rezultate slabe, presiunea parintilor, pentru “odorul” de care nu au timp). La insistentele mele, in sensul ramanerii in invatamant, mi-a dat o replica la care nu am mai avut argumente: “Nu imi permit sa trec un analfabet clasa, riscand sa il vad in Parlamentul Romaniei”!

Si a plecat…si din invatamant, si din tara! Si, din pacate, previziunea i s-a adeverit!

Citeste si:
Record:O banca din Romania sterge datorii de 300.000 lei si 52.000 CHF
Record: O banca din Romania...
Sursa foto: Cherries / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un nou magazin 1 Minute se deschide in Bucuresti