Tarile asiatice le intrec pe cele europene in ceea ce priveste puterea pasaportului, Japonia si Singapore fiind statele care emit cele mai valoroase pasapoarte, cetatenii avand acces facil in 180 de tari, in timp ce germanii beneficiaza de acces in 179 de tari, potrivit unui clasament actualizat in timp real, realizat de compania Henley&Partners.

Printre tarile care au simplificat procesul de calatorie pentru cetatenii japonezi si singaporezi se numara Uzbekistan, care, recent, a simplificat cerintele pentru acordarea vizelor oferind cetatenilor din sapte state calatorii fara sa fie nevoie de viza, daca acestea dureaza pana in 30 de zile, noteaza publicatia Quartz.

Germania a detinut timp de cinci ani prima pozitie in clasamentul statelor cu cele mai valoroase pasapoarte.

Danemarca, Finlanda, Franta, Italia, Suedia, Spania si Coreea de Sud isi impart locul secund in clasament, cetatenii din aceste tari avand acces facil in 178 de tari.

Pasaportul locuitorilor din Suedia, Irlanda, Statele Unite si Canada le permite sa calatoreasca simplu in 176 de tari, fiind urmati de belgieni, australieni si greci, care calatoresc in 174 de tari.

Citeste si:
Cele mai valoroase pasapoarte din lume. Romania, in top 10
Top 10 cele mai valoroase...

Romania ocupa locul 19 in clasament, cetatenii avand acces facil in 157 de state, la egalitate cu San Marino si Andorra.

Ungaria ocupa locul 9 in clasament, cu 171 de tari, iar Bulgaria ocupa locul 20, cu 156 de tari.

Henley&Partners calculeaza accesibilitatea pasapoartelor pe baza calatoriilor care se pot realiza in tari unde nu este necesara visa sau tari in care cetatenii pot aplica pentru o viza la intrarea intr-o tara, un permis de vizitator sau o acreditare electronica de calatorie (electronic travel authority). Indexul cuprinde date oferite de Autoritatea Internationala de Transport Aerian si informatii disponibile online. Indexul cuprinde 199 de pasapoarte diferite si 219 de destinatii de calatorie.

Citeste si:
Cele mai puternice pasapoarte din lume: unde e locul Romaniei
Top cele mai puternice...

Sursa foto: Chintung Lee / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Revolut obtine licenta bancara in Europa: ce va putea oferi