Singapore este, pentru al cincilea an la rand, cel mai scump oras unde oamenii pot locui, potrivit indexului Worlwide Cost of Leaving, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).

De doua ori pe an, EIU analizeaza 400 de preturi a peste 160 de produse si servicii din 133 de orase din 93 de tari, pentru a le clasifica in functie de cost. Sunt analizate preturile bauturilor, mancarii, hainelor, obiectelor de intretinere a casei, obiectelor de ingrijire personala, transport, facturi, scoli private si costurile activitatilor recreative. Ideea este ca firmele sa foloseasca clasamentul pentru a determina costul vietii si a realiza pachete compensatorii pentru angajatii pe care ii trimit sa lucreze in afara hotarelor.

In timp ce Singapore are unele dintre cele mai competitive preturi pentru produsele de ingrijire personala si bunuri de gospodarie, orasul ramane cel mai scump loc din lume pentru a cumpara si a conduce o masina si este al treilea cel mai scump loc din lume pentru cumpararea hainelor. Chiar si pretul unei sticle obisnuite de vin costa 23,68 de dolari, in timp ce in Paris costa doar 11,9 dolari.

Daca cele 116 puncte claseaza Singapore pe primul loc, Paris este la egalitate cu Zurich, cu 112 puncte. Hong Kong ocupa locul 4, cu 111 puncte, fiind urmat de Oslo, cu 107 puncte, Geneva si Seul (106), Copenhaga (105), Tel Aviv (103) si Sydney (102).

In contextul in care dolarul a scazut in fata celorlalte monede, nici un oras din America de Nord nu este inclus in top 10 cele mai scumpe orase, dar New York si Los Angeles se claseaza pe locurile 13 si 14.

Top 10 cele mai ieftine orase

Bucuresti este inclus in clasamentul celor mai ieftine orase de locuit, ocupand pozitia 124 in clasament, cu 48 de puncte, la egalitate cu New Delhi, din India. Cele mai ieftine orase sunt Damascus din Siria (26 de puncte, locul 133), Caracas in Venezuela (33 de puncte, locul 132), Almaty in Kazakhstan (38 de puncte, locul 131), Lagos in Nigeria (40 de puncte, locul 130), Bangalore in India (44 de puncte, locul 129), Karachi in Pakistan si Algiers in Algeria (46 de puncte, locul 127) si Chennai in India (47 de puncte, locul 126).

EIU sustine ca instabilitatea devine un factor pentru scaderea costului vietii, iar acest lucru reprezinta un risc pentru unele dintre cele mai ieftine orase, precum Lagos, Almaty, Damascus si Caracas. Cele mai ieftine orase au tendinta de a fi mai greu de trait in ele, avertizeaza EIU.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri