Singapore este, pentru al cincilea an la rand, cel mai scump oras unde oamenii pot locui, potrivit indexului Worlwide Cost of Leaving, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).

De doua ori pe an, EIU analizeaza 400 de preturi a peste 160 de produse si servicii din 133 de orase din 93 de tari, pentru a le clasifica in functie de cost. Sunt analizate preturile bauturilor, mancarii, hainelor, obiectelor de intretinere a casei, obiectelor de ingrijire personala, transport, facturi, scoli private si costurile activitatilor recreative. Ideea este ca firmele sa foloseasca clasamentul pentru a determina costul vietii si a realiza pachete compensatorii pentru angajatii pe care ii trimit sa lucreze in afara hotarelor.

In timp ce Singapore are unele dintre cele mai competitive preturi pentru produsele de ingrijire personala si bunuri de gospodarie, orasul ramane cel mai scump loc din lume pentru a cumpara si a conduce o masina si este al treilea cel mai scump loc din lume pentru cumpararea hainelor. Chiar si pretul unei sticle obisnuite de vin costa 23,68 de dolari, in timp ce in Paris costa doar 11,9 dolari.

Retail jobs

Daca cele 116 puncte claseaza Singapore pe primul loc, Paris este la egalitate cu Zurich, cu 112 puncte. Hong Kong ocupa locul 4, cu 111 puncte, fiind urmat de Oslo, cu 107 puncte, Geneva si Seul (106), Copenhaga (105), Tel Aviv (103) si Sydney (102).

In contextul in care dolarul a scazut in fata celorlalte monede, nici un oras din America de Nord nu este inclus in top 10 cele mai scumpe orase, dar New York si Los Angeles se claseaza pe locurile 13 si 14.

Top 10 cele mai ieftine orase

Bucuresti este inclus in clasamentul celor mai ieftine orase de locuit, ocupand pozitia 124 in clasament, cu 48 de puncte, la egalitate cu New Delhi, din India. Cele mai ieftine orase sunt Damascus din Siria (26 de puncte, locul 133), Caracas in Venezuela (33 de puncte, locul 132), Almaty in Kazakhstan (38 de puncte, locul 131), Lagos in Nigeria (40 de puncte, locul 130), Bangalore in India (44 de puncte, locul 129), Karachi in Pakistan si Algiers in Algeria (46 de puncte, locul 127) si Chennai in India (47 de puncte, locul 126).

Citeste si:
Cum arată topul salariilor din construcții - macaragii, peste...
Cum arată topul salariilor...

EIU sustine ca instabilitatea devine un factor pentru scaderea costului vietii, iar acest lucru reprezinta un risc pentru unele dintre cele mai ieftine orase, precum Lagos, Almaty, Damascus si Caracas. Cele mai ieftine orase au tendinta de a fi mai greu de trait in ele, avertizeaza EIU.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri