Sindicatele din penitenciare reactioneaza la proiectul propus de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, prin care doreste despagubirea detinutilor care au fost inchisi in conditii necorespunzatoare. Acestia ii transmit ministrului ca victimele trebuie despagubite, scrie Digi24.

Intr-un comunicat de presa intitulat, "Victimele infractiunilor trebuie despagubite, nu detinutii", sindicalistii din sistemul penitenciar ii transmit ministrului Justitiei, Tudorel Toader, o lista de amendamente la proiectul la care acesta din urma a anuntat ca lucreaza, privind despagubirea detinutilor.

Potrivit proiectului propus de Toader, detinutii ar urma sa beneficieze de o despagubire intre 5 – 8 Euro pentru fiecare zi de detentie in conditii necorespunzatoare.

"Conform estimarilor noastre, la o durata medie a pedepsei executate de 4 ani, fostii detinuti ar urma sa primeasca intre 8.000 si 12.000 de Euro, conform cifrelor avansate de catre ministrul Justitiei. Un premiu la care romanul platitor de impozite nu poate visa, desi daca se aplica criteriile din legea recursului compensatoriu la Romania, am constata ca traim cu totii intr-o tara improprie", atrag atentia, printre altele, sindicalistii din FSNAP (Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor).

De asemenea, acestia atrag atentia ca CEDO obliga statul roman la masuri care sa modernizeze sistemul penitenciar si nu impune "nici gratieri mascate si nici premii pentru infractori".

In contextul avansat de ministrul Justitiei, sindicatele ii propun mai multe amendamente:

"1. Plata acestei despagubiri sa se faca pentru toti detinutii care au stat in conditii improprii, daca scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranta ca aceste conditii nu au fost improprii doar in perioada 2012 – 2017.

2. Plata acestei despagubiri sa se faca in mod egal pentru fiecare zi de serviciu in conditii improprii pentru angajatii sistemului penitenciar. Daca situatia este atat de grava, consideram ca toti cei care au trait si lucrat in aceste conditii trebuie sa fie despagubiti.

3. Plata acestei despagubiri sa fie acordata si victimelor infractiunilor in cuantum cel putin egal cu cea a infractorului. Consideram ca daca Statul Roman isi poate permite sa premieze hoti, talhari, corupti, criminali trebuie sa poata plati o despagubire si victimelor sau familiilor acestora pentru suferintele indurate", se precizeaza in comunicatul citat.

Sursa foto: Agerpres / Grigore Popescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri