Numarul contractelor de munca inregistrate a scazut ca urmare a modificarilor legislatiei fiscale intrate in vigoare la 1 ianuarie 2018. Totodata, sunt tot mai multe contracte la limita salariului minim pe economie sau chiar sub acest nivel, iar discrepanta dintre salariile mici si cele mari s-a redus nesemnificativ.

La finalul lunii februarie 2018, erau inregistrate 6,28 milioane de contracte de munca, cu peste 53.000 mai putine fata de finalul lunii noiembrie 2017 (6,34 milioane de contracte inregistrate, reiese dintr-o analiza realizata de Monitorul Social.

Nici in privinta salariilor, lucrurile nu au evoluat pozitiv ca urmare a modificarilor fiscale. Daca la sfarsitul lui noiembrie 2017, valoarea mediana a contractelor de munca (1.551 de lei brut) era mai mare decat salariul minim pe economie (1.450 de lei), trei luni mai tarziu mediana se situa la 1.799, sub salariul minim pe economie (1.900 de lei).

Ecartul dintre salariile mici si cele mari a scazut nesemnificativ

In plus, a crescut numarul contractelor salarii mai mici sau egale cu salariul minim pe economie. Inainte de intrarea in vigoare a noii legislatii fiscale existau 1.075.375 de contracte de munca, adica 17% din total, sub salariul minim pe economie (contracte cu timp partial), iar alte 1.951.359 de contracte (30,8% din total) erau la nivelul salariului minim pe economie.

Dupa intrarea in vigoare a modificarilor fiscale, erau inregistrate 1.424.523 de contracte cu timp partial sub salariul minim pe economie (22,7% din total) iar 1.744.990 (27,8%) erau egale cu salariul minim pe economie.

Asadar, mai mult de jumatate din contractele de munca inregistrate la finalul lunii februarie au valori mai mici sau egale cu salariul minim pe economie.

In schimb, ecartul dintre salariile mici si cele mari s-a atenuat nesemnificativ in perioada analizata. Daca in noiembrie 2017, cele 20% cele mai mici contracte insumau 9% din fondul de salarii (brute) , in ianuarie reprezentau 9,7%.

In acelasi timp, cele 20% cele mai mari salarii reprezentau in noiembrie 43,3% iar in februarie ponderea acestora a scazut la 43,1%, se mai arata in analiza citata.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri