Costurile cu concedierea sunt mai mici in Romania comparativ cu alte tari, potrivit studiului international privind concedierea, realizat de Deloitte Legal.

In Romania, costurile cu concedierea nu sunt influentate de nivelul de senioritate. O explicatie o reprezinta prevederile Codului Muncii, care nu disting in functie de vechime.

“Multi angajatori au reglementate conditiile privind concedierea in contractele colective de munca si, din experienta noastra, putem confirma ca vechimea este o variabila care influenteaza pachetul compensator. Totusi, astfel de intelegeri au o aplicabilitate limitata (la nivel de angajator sau sector de activitate), astfel ca nu le putem considera ca fiind o practica general aplicabila la nivelul angajatorilor din Romania”, a explicat Florentina Munteanu, partener si coordonator al practicii de dreptul muncii la Reff&Asociatii, reprezentantul Deloitte Legal in Romania.

O alta concluzie interesanta a studiului este aceea ca exista multe tari in care o analiza post-concediere in instanta nu poate conduce la reintegrare, iar in aceste tari costurile cu concedierea sunt printre cele mai crescute.

In tari precum Romania, Franta, Germania, Grecia, Italia, instanta poate decide reintegrarea persoanei concediate in cazul deciziilor de concediere nelegale sau netemeinice, iar acest remediu va influenta in ultima instanta costul final al concedierii. Cu toate acestea, astfel de costuri nu pot fi anticipate cu precizie si sunt dificil de cuantificat de la inceput.

Citeste si:
Cinci trucuri care te vor ajuta sa-ti gasesti jobul potrivit
Cinci trucuri care te vor...

Principalele concluzii ale studiului:

  • Tari precum Franta, Italia si Olanda si-au reformat legislatia privind concedierea pentru a creste flexibilitatea muncii si/sau predictabilitatea costurilor cu concedierea.
  • In peste 75% din tarile participante la studiu, un angajat poate fi reintegrat daca instanta decide ca motivele concedierii sunt nejustificate. Doar in Olanda si Ecuador este nevoie de un acord prealabil in acest sens. Doar in cateva tari angajatorul are putere totala de concediere fara posibilitatea reintegrarii.
  • In majoritatea tarilor, vechimea in companie este factorul principal care determina costul cu concedierea. Cu toate acestea, peste 60% din tarile participante la sondaj au plafonat fie perioada de preaviz, fie plata compensatorie in caz de concediere, fie ambele.
  • Concepte de baza precum concedierea din motive grave si protectia impotriva concedierii pentru anumite categorii de salariati (ex. salariati in concediu de maternitate, concediu pentru formare profesionala, exercitarea unui mandat politic etc) sunt prezente in aproape toate tarile. Printre altele, in Romania, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata concediului de maternitate, pe durata efectuarii concediului de odihna sau pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical.
  • In anumite tari, incetarea contractului de munca este posibila doar din motive prevazute expres de lege (Romania se numara printre ele).
  • Comparand toate scenariile privind concedierea din motive individuale obiective sau economice, vedem cum costurile cu concedierea difera mult de la o tara sa alta, fara vreo tendinta geografica.
  • Comparand scenariile privind concedierea fara motive obiective, angajatorii din anumite tari din Europa suporta cele mai mari costuri, desi se constata existenta unor diferente uriase.
  • Cel mai mare cost cu concedierea este determinat de plata compensatorie adatorata concedierii fara motive obiective.
  • O comparatie limitata pentru tarile din America Latina sau Asia arata ca, pe scenariile indicate, este dificil sa comparam regiunile si sa tragem concluzii.

Studiul a fost realizat in 45 de tari.

Citeste si: Legislatia muncii, pe jumatate adaptata la realitatile din piata, pe jumatate blocata in timp

Citeste si:
Avocat: Legislatia muncii din Romania a inceput sa se adapteze
Legislatia muncii, pe...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Poti fi concediat daca barfesti pe WhatsApp. Vezi in ce tara